Ένα φανταστικό μοσχαράκι σκέτο… λουκούμι… που λιώνει στο στόμα ψημένο σε πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να το απολαύσετε στο Κυριακάτικο ή Γιορτινό τραπέζι σας με την οικογένειά σας ή τους επισκέπτες σας. Μια συνταγή για το απόλυτο πιάτο, πλούσιο σε γεύση που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον το δοκιμάσει και που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι ή σπαλομίτα)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φλ. τσαγιού (480 γρ.) κρασί λευκό ή κονιάκ
- 1 φλ. τσαγιού (240 γρ.) χυμό ντομάτας
- 3 φλ. τσαγιού (700 γρ.) ζωμό λαχανικών
- 5-6 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
- 1⅔-2 φλ. τσαγιού (270-300 γρ.) τυρί φέτα
- 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 13 κόκκους κόκκους πιπεριού
- 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200 βαθμούς, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και το αλατοπιπερώνετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε τις 2 κ.σ. αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε δύο τρεις φορές και σβήνετε με το κρασί ή το κονιάκ. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και μετά προσθέτετε το χυμό ντομάτας και τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υγρά.
- Κόβετε και αφαιρείτε το κοτσάνι και τα σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης. Θρυμματίζετε τη φέτα σε μέτρια κομμάτια και γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα μέσα στις πιπεριές με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, έτσι ώστε να μπορέσετε να βάλετε περισσότερη ποσότητα.
- Σε ένα μεγάλο πήλινο ρίχνετε διάσπαρτα τα κλωναράκια από το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού, από πάνω τοποθετείτε τις γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης τις οποίες ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε.
- Μετά με μια μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά μέσα στο πήλινο το κρέας με όλα τα υγρά του από τη κατσαρόλα και ενδιάμεσα από τα κομμάτια κρέατος τοποθετείτε το σκόρδο (2 κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές να κοιτάνε προς τα πάνω.
- Καλύπτετε καλά το πήλινο με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 1½-2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει καλά. Στη 1 ώρα ψησίματος ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και σιγουρεύεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά στο φαγητό, διότι από φούρνο σε φούρνο μπορεί να αλλάξει η ποσότητα υγρών που θα εξατμιστεί, οπότε αν απαιτείται προσθέτετε έξτρα 1 φλ. ζωμό. Όταν είναι έτοιμο το ξεφουρνίζετε το αφήνετε για 15 λ να σταθεί και καλή σας όρεξη!
Tip: Αν θέλετε να πάρει “χρώμα” το φαγητό σας τα τελευταία 5-10 λ ψησίματος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, εφ” όσον ελέγξετε τα υγρά του φαγητού, και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Πηγή
27/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με φέτα