Μοσχαράκι με μανιτάρια και πεντανόστιμες πατατούλες που βράζουν μέσα στο ζωμό του κρέατος στη κατσαρόλα. Μια απλή συνταγή για ένα πιάτο ιδανικό για το Κυριακάτικο αλλά και το καθημερινό τραπέζι που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση σπαλομίτα ή ελιά κομμένο σε κύβους περίπου 3 εκ.
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 180 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 300 γρ. λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στη μέση (τα μικρά τα αφήνετε ολόκληρα)
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας σας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας για 4-5 λ ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το κρέας και, μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λ ή μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια για 4-5 λ, μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνετε, μαζί με το λάδι τους, στη κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτετε τις πατάτες, το δεντρολίβανο, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά.
- Ελέγχετε το νερό, που πρέπει να καλύπτει κατά τα 3/4 τα στερεά υλικά, και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες και μειωθούν τα υγρά του.
- Όταν το φαγητό σας είναι έτοιμο ρίχνετε στο μούλτι 1/2 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού μαζί με 3-4 μανιτάρια, με τη μουστάρδα και το ξίδι και τα χτυπάτε για 1-2 λ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε το μείγμα στο φαγητό, σείετε τη κατσαρόλα ώστε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και το αποσύρετε από τη φωτιά. Αφαιρείτε τις δάφνες και σερβίρετε.
Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου από Πηγή
05/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαράκι με πατατούλες και μανιτάρια στη κατσαρόλα