Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι με μελιτζάνες, σε κόκκινη σάλτσα, πασπαλισμένο με τυρί φέτα. Ένα εξαιρετικό πιάτο για να το σερβίρετε στο οικογενειακό αλλά και στο πιο επίσημο τραπέζι σας, που θα ενθουσιάσει με τη γεύση του όσους το δοκιμάσουν.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχάρι, ώμος ή ελιά ή σπάλα, κομμένο σε μικρές μερίδες
- 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 5 μελιτζάνες μέτριες τσακώνικες κομμένες στη μέση οριζόντια
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1,5 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 3-4 γαρυφαλάκια (μοσχοκάρπια)
- 1 μικρό στικ κανέλας
- 3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 160 γρ. θρυμματισμένη φέτα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, λίγο ελαιόλαδο. Κόβετε το κρέας σε μερίδες, πασπαλίζετε τα κομμάτια με το αλεύρι και τα σοτάρετε μέχρι να “θωρακισθούν” και ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λ περίπου ανακατεύοντας.
- Στη συνέχεια προσθέτετε και τα σκόρδα, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε γρήγορα να λιώσει στη βάση της κατσαρόλας και ρίχνετε και τα ντοματάκια κονκασέ.
- Προσθέτετε το μπαχάρι, τα γαριφαλάκια, τη κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε και ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε το για 1 ώρα και 15-20 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Εν τω μεταξύ όσο βράζει το κρέας, πλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε τα κοτσάνια τους και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Χαράζετε οριζόντια και κάθετα τη ψίχα τους (δημιουργώντας τετραγωνάκια ή ρόμβους) τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για 15-20 λ. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Μετά τα 15-20 λ τις ξεπλένετε με μπόλικο νερό, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τις τοποθετείτε σε μέτριο λαδωμένο ταψί (κατά προτίμηση πήλινο) στο οποίο αργότερα θα προσθέσετε και το κρέας. Τις αλείφετε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Λίγο πριν αποσύρετε το κρέας από τη φωτιά ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό, ανακατεύετε και το αδειάζετε με τη σάλτσα του στο ταψί, περιχύνοντας τις μελιτζάνες. Ψήνετε στους 190 βαθμούς για 30 λ περίπου.
- Δέκα λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο το πασπαλίζετε με το τυρί φέτα και συνεχίζετε για 10 λ το ψήσιμο να λιώσει το τυρί. Το ξεφουρνίζετε και σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, γαρνίροντάς το με λίγο ακόμα φρέσκο μαϊντανό.
Tip: Προαιρετικά μοιράστε τις μελιτζάνες, το κρέας και στο τέλος τη φέτα, ισομερώς σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη και ψήστε τα πάλι τον ίδιο χρόνο. Σερβίρετε σε ατομικές μερίδες.
Βασική ιδέα και Photo από εδώ
02/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαράκι καπαμά με μελιτζάνες και φέτα στο φούρνο