Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal
Είναι χιονοστιβάδα οι αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον για την απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν να υποστηρίξει δημόσια το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80, που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Έχει πάντως σημασία ότι μέχρι και σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ έστειλε το τουρκικό αίτημα για τα F-16 στο Κογκρέσο. Το αίτημα υποβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Πέραν των δηλώσεων και των επιστολών των Αμερικανών βουλευτών είναι πολλά και τα δημοσιεύματα εναντίον αυτής της λάθος προεδρικής απόφασης. Γνωστοί αναλυτές τοποθετούνται εναντίον αυτής της πώλησης αμερικανικού πολεμικού υλικού στην κατοχική Τουρκία, για πολύ λογικούς λόγους.
- Στην ουσία αυτό που όλοι λένε στον κ. Μπάιντεν είναι να αποδείξει ότι αυτά τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και των Κούρδων στη Συρία. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας είναι μία δύσκολη εξίσωση για το Λευκό Οίκο.
- Πως θα δώσει διαβεβαιώσεις για τον Ερντογάν, ότι δηλαδή θα είναι ένας καλός γείτονας, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής τον θεωρεί ένα αυταρχικό ηγέτη στον οποίο δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη.
Είναι κουβέντες που έχει πει κατά καιρούς ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος της Αμερικής.
Πιστεύω ότι η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη αυτής της χιονοστιβάδας αντιδράσεων ήταν η επιστολή των βουλευτών, για την οποία είχε την πρωτοβουλία ο Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη, Φράνκ Παλόν.
Οι βουλευτές χρησιμοποιούν βαριές κουβέντες για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας καθώς πιστεύουν ότι το αμερικανικό πολεμικό υλικό που θα δοθεί στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική η υπενθύμιση προς τον κ. Μπάιντεν, ότι η Τουρκία κατέχει και χρησιμοποιεί το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο, ως γνωστό, μπορεί να κλέψει πληροφορίες από τα F-35 και τα F-16.
- Δυνητικά, του γράφουν, μπορεί να εκθέσει στη Ρωσία σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Δηλαδή του θέτουν και ένα άλλο σοβαρό θέμα, χωρίς να το αναφέρουν: ότι η Τουρκία μπορεί να προδίδει μυστικά του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.
Οι βουλευτές προειδοποιούν τον κ. Μπάιντεν ότι η πώληση των F-16 στην πραγματικότητα θα ανταμείψει τον Ερντογάν, ο οποίος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς το ΝΑΤΟ.
Του αναφέρουν αλήθειες που ο κ. Μπάιντεν πρέπει να λάβει υπόψη.
«Ο Ερντογάν -γράφουν στην επιστολή- επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», σημειώνουν οι Αμερικανοί βουλευτές.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα το αμερικανικό πολεμικό υλικό για να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου, τονίζουν εμφαντικά.
Aυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, γράφουν στην επιστολή και προσθέτουν:
«Το καθεστώς του (Ερντογάν) έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Ο κ. Μπάιντεν κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μίας «επανάστασης» των Δημοκρατικών νομοθετών, που θα μπορούσε να επηρεάσει την Προεδρία του. Προφανώς, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν λογάριασε καλά, και θεώρησε «δεδομένους» τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κόμματος του.
Επίσης, επειδή η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα κυριαρχείται από οργή, τα μέλη τους θα μπορούσαν να μην υποστηρίξουν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και είναι άμεση ανάγκη να διατηρήσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
ΠΗΓΗ: Hellas Journal
Σχετικά