Με την Ελληνική Σημαία να κυματίζει και με την Εικόνα της Παναγίας να Δεσπόζει, ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης τίμησε την Επέτειο των 200 ετών, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, με τον πλέον λαμπρό τρόπο.
Ο Δήμος επέλεξε το Δημοτικό Στάδιο ‘’ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ’’ για να φωταγωγήσει μέσα σε αυτό μία Ελληνική Σημαία, μήκους 10 μέτρων και πλάτους πέντε μέτρων.
Ήδη από την έναρξη της επετειακής τελετής, το συντονισμό της οποίας είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παύλος Κεσόγλου, κατά μήκος της Ελληνικής Σημαίας βρισκόταν σχηματισμένος ο Επετειακός Συνδυασμός ‘’1821- 2021’’, αποτελούμενος συμβολικά από δαυλούς, έτοιμους να αναφλεγούν και μάλιστα 200, δηλαδή τόσους όσα και τα χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος χαιρετισμός από το Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, ακολούθησε η ειδική τελετή μεταλαμπάδευσης της ΄΄ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ’’.
Την Φλόγα έλαβε από την ‘’ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ’’ ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος και τη μεταλαμπάδευσε σε ένα νεαρό Ελληνόπουλο, ηλικίας 10 ετών, ενδεδυμένο ηπειρώτικη παραδοσιακή φορεσιά, το οποίο με τη σειρά του άναψε τη ‘’ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ’’, ως μια μία συμβολική κίνηση πορείας προς το μέλλον.
Αμέσως τότε, υπό την ανάκρουση εμβατηρίων, οι πύρινοι δαυλοί, άρχισαν να φλέγονται ο ένας μετά τον άλλο, σχηματίζοντας διαδοχικά το επετειακό σύνολο ‘’1821-2021’’.
Αφού σχηματίστηκαν όλοι οι αριθμοί ‘’1821-2021’’ τη λαμπρότητα της εκδήλωσης κορύφωσε η ανάφλεξη σιντριβανιών φωτισμού, που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά της Ελληνικής Σημαίας.
Ως Παραστάτες της Τελετής, στέκονταν από τη μία πλευρά δύο νέοι άνδρες, με παραδοσιακές φορεσιές Ηπείρου, κρατώντας στα χέρια τους διάπλατα ανοιχτή την Ελληνική Σημαία και από την άλλη πλευρά δύο νέες κοπέλες, με νησιώτικες παραδοσιακές φορεσιές, κρατώντας στα χέρια τους την Εικόνα της Παναγίας, εις ανάμνησιν και της μεγάλης Εορτής του Ευαγγελισμού.
Για τον ίδιο λόγο, ως Εμβατήριο της Εκδήλωσης, επιλέχθηκε ειδική μουσική σύνθεση, αποτελούμενη από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, συνδύαζε εναλλακτικά την ανάκρουση αποσπασμάτων του Βυζαντινού Ύμνου ‘’ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ’’ και του Εθνικού μας Ύμνου, ενώ το δεύτερο μέρος, διάρκειας ενός επίσης λεπτού, περιλάμβανε αποκλειστικά την ανάκρουση του Εθνικό Ύμνου.
Δείτε το σχετικό βίντεο: