Σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κύριο εμπορικό προϊόν της Ουκρανίας, οι εξαγωγές σιτηρών, έχει απαγορευτεί από τις αγορές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και τριών άλλων χωρών της ΕΕ. Ο στόχος ήταν να προστατευθούν οι αγρότες σε αυτές τις χώρες από μια εισροή φθηνότερων προϊόντων από την Ουκρανία, η οποία έχει επηρεαστεί από την εισβολή της Ρωσίας και τον αποκλεισμό των παραδοσιακών εξαγωγικών οδών της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών του ανατολικού μετώπου της ΕΕ, τα οποία υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές των στρατιωτικών προσπαθειών της Ουκρανίας.
Οι περιορισμοί, που έχουν ήδη παραταθεί μία φορά, λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου, εν μέσω εικασιών ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να τις αφήσει να ακυρωθούν, Πολωνία και Ουγγαρία απειλούν να επιβάλουν τις δικές τους μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγών, κατά παράβαση των κοινών εμπορικών κανόνων της ΕΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Tάρας Κάτσκα, δήλωσε ότι εάν επιβληθούν οποιεσδήποτε απαγορεύσεις μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία θα παραπέμψει την υπόθεση στον ΠΟΕ κατά της Πολωνίας και της ΕΕ. Οι εν λόγω αναφορές υτό υποστηρίζονται και από τις προειδοποιήσεις του Ίγκορ Ζόβκα, ανώτερου βοηθού του προέδρου Βλοντιμίερ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι εάν οι Βρυξέλλες δεν λάβουν μέτρα κατά των χωρών που παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία, η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να κινήσει διαδικασία διαιτησίας ή να υποβάλει αίτηση στον ΠΟΕ. Ο Κάτσκα τόνισε ότι η Ουκρανία δεν σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα λόγω του πνεύματος φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ. Ωστόσο, η συστημική απειλή για τα ουκρανικά συμφέροντα καθιστά αναγκαία την προσαγωγή της υπόθεσης στον ΠΟΕ. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την επέκταση των περιορισμών στις εισαγωγές, όπως αποκλίσεις τιμών ή σημαντική αύξηση των προμηθειών σιτηρών. Τόνισε την εποικοδομητική συνεργασία της Ουκρανίας με την Επιτροπή, τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη και τη Μολδαβία, έναν κρίσιμο διαμετακομιστικό κόμβο για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ. Επιπλέον, η Ουκρανία έχει λάβει υποστήριξη από γειτονικά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, για τη βελτίωση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων.
Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και η μερική κατοχή οδήγησαν σε μείωση κατά 50% της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των διαδρόμων εξαγωγών που υποστηρίζονται από την ΕΕ να χειριστούν την κατάσταση, ειδικά μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση για ορισμένες θαλάσσιες εξαγωγές.
Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας Επίτροπος της Ε.Ε, Γιάνους Βοιτσεχόφσκι, φέρεται να δυσκολεύτηκε να δώσει εξηγήσεις για το πώς θα χειρίζονταν οι Βρυξέλλες την κατάσταση μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς δείχνει να συμπάσχει με τη δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία έχει κάνει τον αγώνα για τα ουκρανικά σιτηρά θέμα προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Βοϊτσεχόφσκι πίστευε προσωπικά ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθεί μια κρίση στα πέντε κράτη μέλη της πρώτης γραμμής. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο να περιορίσει τις εισαγωγές στις πέντε χώρες, μαζί με ένα πακέτο βοήθειας 100 εκατ. ευρώ, δέχθηκε κριτική από άλλες κυβερνήσεις και νομοθέτες της ΕΕ για υπονόμευση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς του μπλοκ.
Πηγή: Με πληροφορίες από το Politico
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης