Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται. Μελομακάρονα… ένα εξαιρετικό, πατροπαράδοτο γλύκισμα που δεν λείπει από κανένα Ελληνικό σπίτι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γίνονται με πολλούς τρόπους, χρησιμοποιώντας διάφορες συνταγές από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας σύμφωνα με τις παραδόσεις του κάθε μέρους. Εδώ σας δίνουμε μια ιδιαίτερη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε τα πιο νόστιμα, μπισκοτένια μελομακάρονα χωρίς ίχνος ζάχαρης, χρησιμοποιείτε μόνο μέλι, που θα λατρέψετε!
Υλικά συνταγής
- Για το σιρόπι
- 300 γρ. μέλι
- 200 ml νερό
- 2 στικ κανέλα
- 1 λεμονιού το χυμό
- Για τα μελομακάρονα
- 550 γρ. αλεύρι κατά προτίμηση “Ζην΄ ή για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- 240 ml λάδι καρύδας
- 100 γρ. μέλι
- 100 ml κονιάκ
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Για το σερβίρισμα
- καρύδια θρυμματισμένα
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, το αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λ. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Για τα μελομακάρονα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το λάδι καρύδας, το μέλι, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα με το λάδι καρύδας μέσα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύετε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να να έχετε ένα πλήρως ομογενοποιημένο μείγμα.
- Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 30 γρ. και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί φούρνου στρωμμένο μα λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι δημιουργείτε μικρές τρυπούλες στην πάνω πλευρά από κάθε μελομακάρονο, για να ψηθούν πιο γρήγορα αλλά και για να απορροφήσουν πιο γρήγορα το σιρόπι.
- Ψήνετε τα μελομακάρονά σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λ περίπου μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζετε από το φούρνο και αμέσως τοποθετείτε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι.
- Τα αφήνετε στο κρύο σιρόπι να μουλιάσουν για 10 δευτερόλεπτα και μετά τα αφαιρείτε από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος στη βάση της οποίας έχετε σκορπίσει λίγο τριμμένο καρύδι.
- Πασπαλίζετε την επιφάνεια των μελομακάρονων με τριμμένο καρύδι και τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα σερβίρετε.
Tip: ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ σημαντικά να μην ανακατέψετε πάρα πολύ το μείγμα μελομακάρονων γιατί θα “βγάλει” λάδια.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μελομακάρονα πεντανόστιμα χωρίς ζάχαρη