[*]
Μελομακάρονα. Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων… Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι, από τη Χρ. Παραδείση. Μια ακόμα συνταγή της μητέρας μου, για κλασικά μελομακάρονα που δεν την άλλαξε ποτέ…
Υλικά συνταγής
- 1½ φλ. τσαγιού λάδι
- 1½ φλ. βούτυρο γάλακτος [*]
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1½ φλ. τσαγιού μπύρα
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. κοφτά σόδα
- 2 κ.σ. κονιάκ
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 12 φλ. αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
- Για το σιρόπι:
- 1½ φλ. τσαγιού μέλι
- 1½ φλ. τσαγιού νερό
- 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- καρύδια ψιλοκομμένα – κανέλα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Δουλεύετε καλά στο μίξερ μαζί το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μπύρα (χωρίς τον αφρό της) και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βάζετε σε μεγάλο μπολ το μισό αλεύρι, ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο του το χτυπημένο μείγμα λαδιού. Το ανακατεύετε με κουτάλα προσθέτοντας, σταδιακά, σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.
- Πλάθετε τα μελομακάρονα σε σχέδιο επιλογής σας. Τα “πατάτε” στον τρίφτη του τυριού, ή τα “καρφώνετε” απαλά με ένα πιρούνι και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (170-180 βαθμούς) για 30 λ περίπου.
- Για το σιρόπι: Βράζετε για 5 λ όλα τα υλικά για το σιρόπι, αφαιρώντας τον αφρό. Βγάζετε τα έτοιμα μελομακάρονα από το φούρνο και πριν κρυώσουν τελείως, όπως είναι μέσα στο ταψί, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Όταν το απορροφήσουν και κρυώσουν, τα βάζετε σε πιατέλες και τα πασπαλίζετε με καρύδια θρυμματισμένα που τα έχετε ανακατέψει με κανέλα. Καλά Χριστούγεννα.
[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή μισό ελαιόλαδο μισό σπορέλαιο.
Καλά Χριστούγεννα
Photo
16/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μελομακάρονα με αλεύρι
[*]Source link