Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά της Μεσογείου. Μπορείς να φτιάξεις από πίτες μέχρι νοστιμότατα πιάτα με κρέας, έχει όμως μια μικρή δυσκολία στη γεύση. Θέλει… ξεπίκρισμα!
Για να ξεπικρίσουν, λοιπόν, οι μελιτζάνες, τις κόβουμε στο μέγεθος, που θέλουμε, τις αλατίζουμε ή τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε μισή ως μία ώρα. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στίβουμε. Αν θέλετε να κάνετε κάποια πίτα τότε κόβετε κάθε μελιτζάνα σε 2 ή 4 κομμάτια. Τις αλατίζετε και αφού τις ξεπλύνετε τις τρίβετε στον τρίφτη ή τις κόβετε σε κυβάκια!
Και ποιος ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε τις μελιτζάνες μας αν όχι τα παραδοσιακά παπουτσάκια;
Υλικά:
5 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδo
400 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα)
900 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
3/4 φλιτζ. λευκό κρασί
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
5 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Μελιτζάνες: Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και ένα «καπάκι» από την καθεμία. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα. Με κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά την περισσότερη σάρκα κάθε μελιτζάνας, αφήνοντας στη μελιτζάνα περίπου 1 εκ. πάχος κοντά στη φλούδα.
Βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ, την αλατίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Αλατίζουμε τις άδειες μελιτζάνες και τις αφήνουμε αναποδογυρισμένες για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες πολύ καλά και τις σκουπίζουμε σχολαστικά με χαρτί κουζίνας.
Τις περιχύνουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί αναποδογυρισμένο και τις ψήνουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Κατόπιν τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεπλένουμε καλά τη σάρκα της μελιτζάνας και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Την ψιλοκόβουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Κιμάς: Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε 8 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και τη σάρκα της μελιτζάνας και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για περίπου 7-8 λεπτά. Όταν ο κιμάς βγάλει τα αρώματά του και αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το φαγητό να το απορροφήσει για 1 λεπτό. Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά το ήμισυ και αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και πιει όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε τον κιμά από την φωτιά, προσθέτουμε 200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα να καβουρδιστεί μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Τότε, προσθέτουμε το γάλα, μία πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Όταν δέσει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε με τον κιμά τις ψημένες μελιτζάνες μέσα στο ταψί και καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε 1 φλιτζάνι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα λαδιού μέσα στο ταψί. Βάζoυμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Διαβάστε επίσης
Φτιάχνουμε απολαυστικό παγωτό παρφέ με γεύση καραμέλα
Τραγανό κοτόπουλο στο τηγάνι με σιμιγδάλι
Εύκολη καλοκαιρινή μακαρονάδα με σάλτσα τόνου