Στην χώρα μας το χοιρινό έχει την τιμητική του τον χειμώνα! Μια συνταγή πεντανόστιμη με χοιρινό κότσι στο φούρνο, μέλι και γαρύφαλλο για το εορταστικό σας τραπέζι!
Επιστημονικές έρευνες στην Ισπανία έρχονται να αναδείξουν την αξία του γαρύφαλλου, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι το μπαχαρικό με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να καταγραφεί ως μία από τις λεγόμενες «σούπερ τροφές».
Το γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαριφαλόδεντρου (Syzygium Aromaticum) με καταγωγή από τις Νήσους των Μπαχαρικών (Μολούκες) της σημερινής Ινδονησίας.
Καταναλώνοντας, λοιπόν, ένα με δύο γαρίφαλα μπορούμε να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από το σώμα. Παράλληλα το γαρύφαλλο βοηθά στην προστασία των κυττάρων και τη διέγερση της ενέργειας σε όλο το σώμα, ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για την κακοσμία του στόματος, τον πονόδοντο και τις ημικρανίες. Έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία φλεγμονών και μολύνσεων. Μάλιστα, μασώντας ένα δύο γαρίφαλα μπορείτε να ανακουφιστείτε ακόμα και από την δυσπεψία και τη ναυτία. Οι καθαριστικές του ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση του αίματος, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι βοηθά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας! Βοηθά, ακόμα στην θεραπεία των αμυχών και των μωλώπων, ενώ είναι και βασικό συστατικό της αρωματοθεραπείας!
Με τόσα καλά που προσφέρει λοιπόν το ταπεινό γαρύφαλλο, σίγουρα αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσετε!
Υλικά:
1 χοιρινό κότσι μεγάλο
4 κουταλιές αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά μαύρο πιπέρι ολόκληρο
1 κουταλιά μπαχάρι ολόκληρο
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλάκι γαρύφαλλα ολόκληρα
1/2 φλυτζάνι μέλι
1/2 φλυτζάνι μαυροδάφνη
λίγη κανέλα
πολύ λίγο κύμινο
Εκτέλεση:
Για την μαρινάδα: Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 8 φλυτζάνια νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και τη μουστάρδα και περιμένουμε μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κάτσει κάτω η ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει. Στη συνέχεια, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε όσο μπορούμε το δέρμα του χοιρινού σε ρόμβους. Για το ψήσιμο: Μεταφέρουμε το μείγμα της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το κότσι. Συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειαστεί ώστε να καλυφθεί πλήρως το χοιρινό και το βάζουμε στο ψυγείο με ένα καπάκι. Το κότσι πρέπει να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το βγάλουμε για ψήσιμο.Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα του και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς. Με ένα μαχαίρι κάνουμε πολλές τρύπες στην πέτσα του χοιρινού και βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στην κάθε τρυπούλα. Βάζουμε το χοιρινό σε ένα ταψί, περιχύνουμε με 2 φλυτζάνια νερό, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 3-4 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά! Για τη σάλτσα: Την ώρα που ψήνεται το χοιρινό, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα το μέλι, τη μαυροδάφνη, 1 ξυλάκι κανέλα και πολύ λίγο κύμινο (στη μύτη κουταλιού). Βράζουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένα καλό σιρόπι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με ένα πινέλο γλασάρουμε το κότσι την ώρα που ψήνεται με το σιρόπι μας. Τέλος, μόλις γίνει το κότσι, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και μετά από 5-10 λεπτά το σερβίρουμε.Έτοιμο. Καλή όρεξη!
Tip: Αν δεν σας αρέσουν τα πολύ γλυκόξινα, αντικαταστήστε το μέλι με 4-5 κουταλιές μουστάρδα. Επιπλέον, μη βιαστείτε στο ψήσιμο. Όσο πιο αργά ψηθεί το κρέας τόσο καλύτερο.