Οι αποδόσεις θα κάνουν διαφορά
Μια τάση, η οποία επικυρώνεται από την τελευταία έκθεση της Rabobank, σύµφωνα µε την οποία το δεύτερο εξάµηνο του 2020 σηµειώθηκε άνοδος στις τιµές όλου του φάσµατος των λιπασµάτων, µετά από µία δεκαετία χαµηλών τιµών. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα, η Βραζιλία και η Ινδία, που αποτελούν τους δύο από τους τρείς µεγαλύτερους εισαγωγείς λιπασµάτων παγκοσµίως τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στη Βραζιλία, οι βελτιωµένες τιµές των εµπορευµάτων, όπως έχουν διαµορφωθεί την τελευταία τριετία, οπότε η χώρα της Λατινικής Αµερικής κλήθηκε να καλύψει σηµαντικά κενά στις αγορές της Ασίας που προκάλεσε η εµπορική διαµάχη ΗΠΑ-Κίνας, συνεχίζουν να τροφοδοτούν το κυνήγι των εκεί αγροτών για µεγαλύτερες επιδόσεις που φέρνουν µε τη σειρά τους µεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. «Αυτή τη χρονιά, περιµέναµε η ζήτηση σε λιπάσµατα στη Βραζιλία, να αυξηθεί για πέµπτη συνεχή χρονιά. Φέτος, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 8%, µε τη συνολική αύξηση από το 2015 να φτάνει το 23%», αναφέρει ο Ματέους Αλµέιντα, επικεφαλής αναλυτής αγροτικών εισροών της Rabobank.
Την ίδια στιγµή στην Ινδία, πολύ ευνοϊκά για τις καλλιέργειες καιρικά φαινόµενα, σε συνδυασµό µε τις µεταρρυθµίσεις της κυβέρνησης, συνεισέφεραν σε εκτόξευση των τοπικών πωλήσεων λιπασµάτων. Μάλιστα τα στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης καταγράφουν αύξηση των πωλήσεων λιπασµάτων σε ποσοστό 15%, κατά το πρώτο εξάµηνο της χρονιάς.
Στην Αυστραλία αναµένεται αύξηση 63% στις σοδειές χειµερινών καλλιεργειών, κάτι που αντικατοπτρίζεται από την 26% αύξηση στις πωλήσεις αζωτούχων από αρχές του 2020.
Υψηλή ζήτηση και το β’ τρίμηνο στα λιπάσματα
Τα ισχυρά διαθέσιµα εφόδια-προµήθειες και η αυξανόµενη παραγωγική ικανότητα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιµές σε ολόκληρο το φάσµα θρεπτικών ουσιών. Σύµφωνα µε τον επικεφαλής εισροών της Rabobank «αναµένεται στο άµεσο µέλλον, οι τιµές της ουρίας και των φωσφορικών λιπασµάτων να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τη ζήτηση µέχρι την έναρξη του δεύτερου τριµήνου του 2021». Επιπρόσθετα, ο ίδιος συµπληρώνει ότι «µε την υποχώρηση της εποχιακής ζήτησης από το βόρειο ηµισφαίριο, οι αγορές θα είναι και πάλι εκτεθειµένες στις µεγάλες προµήθειες».
Η Παγκόσµια Οµοσπονδία Λιπασµάτων (IFA) αναµένει ακόµα 9 εκατ. τόνους παραγωγικής ικανότητας ουρίας, µια αύξηση της τάξεως του 4,5% , πολύ πάνω από την προβλεπόµενη-αναµενόµενη αύξηση της ζήτησης του 1%. Μάλιστα, σχεδόν το ήµισυ αυτής της νέας παραγωγικής ενίσχυσης είναι πιθανό να εµφανιστεί σε περιοχές της Ινδίας, πράγµα που σηµαίνει ότι αναπόφευκτα η δραστηριότητα της χώρας στις παγκόσµιες αγορές θα µειωθεί, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισµό ως προς τη ζήτηση.
Τα υπάρχοντα αποθέµατα δεν θα επαρκούν για τις εισαγωγείς στην Κίνα και την Ινδία
και η διαρκής ζήτηση σε ΗΠΑ και Βραζιλία θα διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα
Ανοδικά με σταθερό ρυθμό τα φωσφορικά
«Ιδιαίτερα ανοδικά αναµένεται να κινηθούν οι αγορές φωσφορικών λιπασµάτων το 2021. Αναµένουµε ότι για τις εισαγωγείς στην Κίνα και την Ινδία θα συνεχίσουν να µην επαρκούν τα υπάρχοντα αποθέµατα και η διαρκής ζήτηση σε ΗΠΑ και Βραζιλία θα διασφαλίσει τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει ο επικεφαλής εισροών της Rabobank. Από την πλευρά της προσφοράς, οι τρέχουσες χαµηλές τιµές ενδέχεται να περιορίσουν την παραγωγή σε καλλιέργειες µε υψηλά κόστη και να καθυστερήσουν τα νέα διαδικτυακά έργα. Ως αποτέλεσµα, οι τιµές φωσφορούχων αναµένεται να αυξηθούν µε σταθερό ρυθµό κατά το β’ µισό του 2021.
Μαζί µε τις ισορροπίες που διαµορφώνουν τα θεµελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά λιπασµάτων, η πιθανή ανάκαµψη της παγκόσµιας οικονοµίας και η επανεκκίνηση της βιοµηχανικής δραστηριότητας, αναµένεται ότι θα λειτουργήσουν ως στήριγµα στην τιµή του πετρελαίου, το οποίο κατά τη διάρκεια του 2020 βρέθηκε να διαπραγµατεύεται ακόµη και σε αρνητικές τιµές. Μια τέτοια εξέλιξη, αναµένεται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την τιµή των λιπασµάτων, αφού οι τιµές των δύο εµπορευµάτων είναι συνυφασµένες.