Μαχαλεμπί ή μαλεμπί.. Ένα υπέροχο γλύκισμα με τα χρώματα του χειμώνα και γεύση ανατολής, ιδανικό για να το απολαύσετε με την οικογένειά σας αλλά και για να το κεράσετε στις γιορτές σας και στα γιορτινά ή επίσημα τραπέζια σας. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό γλύκισμα που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για τη βάση
- 130 γρ. κανταΐφι
- 65 γρ. λιωμένο βούτυρο
- Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 185 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- Για την κρέμα
- 1135 γρ. γάλα (935γρ +200γρ. χωριστά)
- 570 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 170 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. ροδόνερο
- 135 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψημένα χοντροκομμένα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη βάση: Σε ένα μέτριο πυρέξ απλώνετε ελαφρά το φύλλο κανταΐφι μέχρι να καλύψετε ομοιόμορφα την βάση του. Με ένα πινέλο πασπαλίζετε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λ.
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, το ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνετε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατεύετε. Το αποσύρετε από τη φωτιά και μια κουτάλα το περιχύνετε στο κανταΐφι. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 145 βαθμούς και μόλις πάρει την θερμοκρασία καβουρδίζετε τα φιστίκια Αιγίνης (απλωμένο σε ταψάκι) για 15 λ.
- Για την κρέμα: Εν τω μεταξύ όσο περιμένετε να κρυώσουν όλα ετοιμάζετε τη κρέμα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τα 935 γρ. γάλα, τη κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Σε ένα μπολάκι ξεχωριστά διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα (200γρ.).
- Ξεκινάτε να βράζετε την κρέμα και μόλις πάρει βράση την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα του κορν φλάουρ που φτιάξατε προηγουμένως. Ανακατεύετε για 1 λ, επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει προσθέτοντας τελευταίο το ροδόνερο.
- Αδειάζετε τη ζεστή κρέμα στο ταψάκι πάνω στο κανταΐφι και την απλώνετε ομοιόμορφα. Τέλος, πασπαλίζετε τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης για να καλύψετε όλη την επιφάνεια και την αφήνετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν τη σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!
Μια συνταγή του Σωτ. Ευαγγέλου από εδώ
15/06/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μαχαλεμπί (μαλεμπί) με φιστίκια Αιγίνης