Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το ταξίδι του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, με πηγές στο Βερολίνο να επισημαίνουν ότι η στάση της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες καθιστά την εν λόγω επίσκεψη «χωρίς νόημα».
Το πρόγραμμα επίσκεψης Μαας ανακοίνωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, εξηγώντας ότι περιλαμβάνει μόνο την Αθήνα και την Λευκωσία, αλλά όχι και την Άγκυρα.
Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle για τους λόγους ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η κ. Άντεμπαρ περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές ωστόσο του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου στο Βερολίνο, επισημαίνουν πως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».
Σημειώνεται ότι το ταξίδι του Χάικο Μάας στις τρεις πρωτεύουσες δεν είχε μεν ανακοινωθεί επισήμως καθώς, κατά πάγια διπλωματική πρακτική, αυτό γίνεται όταν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και από την πλευρά του επισκέπτη. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα είχα γίνει γνωστές οι ημερομηνίες αλλά και το περιεχόμενο της επίσκεψης, καθώς στόχος του Βερολίνου ήταν να πιέσει προς την κατεύθυνση ταχείας προώθησης του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας όμως, τόσο στα Βαρώσια της Κύπρου όσο και η έκδοση της νέας παράνομης Navtex σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για το Oruc Reis, τορπιλίζουν ουσιαστικά το ενδεχόμενο αυτό.
Σύμφωνα άλλωστε με την Deutsche Welle, η δυσφορία, αλλά και η απογοήτευση της γερμανικής κυβέρνησης για την τουρκική συμπεριφορά αυξάνονται. Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων την περασμένη εβδομάδα, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε την νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»
www.liberal.gr