«Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας» που φιλοξενείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό».
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Όπως επισήμανε «για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες. Υποθάλπουν την τρομοκρατία. Αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων».
«Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Κύπρος: Μόνο με σύμπραξη η διαχείριση των προβλημάτων
«Είναι κοινή πεποίθηση ότι μόνο με σύμπραξη δύνανται να τύχουν διαχείρισης τα προβλήματα και οι επιμέρους συνθήκες αστάθειας, αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι προοπτικές στην ευρύτερή μας περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας».
«Τόσο οι δράσεις όσο και οι διευρυμένες συναντήσεις που πραγματοποιούμε, ανά τακτά πλέον χρονικά διαστήματα, δεν έχουν χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος, ούτε στοχεύουν στον αποκλεισμό οποιασδήποτε χώρας», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Το αντίθετο, είναι ανοιχτές προς όλες τις χώρες που επιθυμούν, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και κατ’ επέκτασιν της ειρήνης στην περιοχή μας. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου και από τον ολοένα διευρυμένο αριθμό συμμετοχής».
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η χωρίς προηγούμενο κρίση της πανδημίας έχει αναδείξει τόσο τη σημασία της συνδεσιμότητας, όσο και της αλληλοεξάρτησης των χωρών, ενώ περαιτέρω αναδεικνύει τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας».
«Όλες και όλοι συμφωνούμε στο προφανές, ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές, γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας», επεσήμανε.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη δέσμευση των συμμετεχόντων προς την κατεύθυνση της συνέχισης και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι στα περιφερειακά προβλήματα και στις περιφερειακές προκλήσεις απαιτούνται λύσεις που προέρχονται πρώτα και πάνω από όλα από την περιοχή», σημείωσε.
«Ενώ το αφήγημα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις, προβλήματα και συγκρούσεις, οι χώρες της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία τους, χτίζουν ένα διαφορετικό, εναλλακτικό αφήγημα, αυτό των συνεργειών, της συνεργασίας, του κοινού οράματος για μια περιοχή που θα ευημερεί, θα αναπτύσσεται, θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα».
Μια περιοχή που «θα επιλύει τα όποια προβλήματα και τις διαφορές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του διαλόγου, της ανάγκης επικράτησης σχέσεων καλής γειτονίας και σίγουρα μακριά απ’ τις όποιες προσεγγίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και αποσκοπούν στην επιβολή λύσεων, εκτός της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου».
Αίγυπτος: Ναι στη συνεργασία με όποιον σέβεται το διεθνές δίκαιο
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η σύμπραξη των χωρών που συμμετέχουν στο «Φόρουμ Φιλίας» δεν εναντιώνεται σε όποιον σέβεται το διεθνές δίκαιο, και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες του αραβικού κόσμου και της ΕΕ, απέστειλε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης ΥΠΕΞ του Φόρουμ Φιλίας, στην Αθήνα.
Ο Αιγύπτιος υπουργός προέταξε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με βάση το διεθνές δίκαιο, για την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Οι αρχές αυτές συμπίπτουν με τον Χάρτη του ΟΗΕ, επισήμανε από του βήματος της κοινής συνέντευξης Τύπου του Φόρουμ Φιλίας ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ανέδειξε πως πρέπει να υπάρχει κοινός σεβασμός και ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική επιλογή των κοινών αξιών. «Εργαζόμαστε όλοι μαζί και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση προς το συμφέρον των λαών μας σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό, οικονομικό, στην πανδημία του κορωνοϊού κα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμεχ Σούκρι. Εκτίμησε μάλιστα, πως «οι δυνατότητες είναι πολύ καλές όταν συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».
Προσέθεσε πως «με όλες αυτές τις χώρες προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις και να μην προσφύγουμε στη βία και στη στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλλουμε τη δύναμή μας». Αυτά, υπογράμμισε, ανήκουν στο παρελθόν. Είμαστε στον 21ο αιώνα, διαμήνυσε με σαφήνεια. Συμπλήρωσε πως αν βρεθεί κάποιος που θέλει να επεκταθεί και να αντιβεί το διεθνές δίκαιο και τις κοινές αρχές, πρέπει να αναλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θυμίζουν τις αρχές του σεβασμού και της σταθερότητας.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας τη δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναφέροντας πως η χώρα του εκτιμά πάρα πολύ αυτή τη σχέση. Εξίσου, αναφέρθηκε και στην πολύ καλή σχέση της Αιγύπτου με τις «αδελφικές αραβικές χώρες, και ειδικά τις χώρες του Κόλπου».
Τέλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, τον ευχαρίστησε θερμά για τη διοργάνωση, ευχήθηκε καλή ευημερία στον ελληνικό λαό και στις χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον φίλο ελληνικό λαό για την «πολύ καλή φιλοξενία και την υποδοχή» και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Ελλάδα, συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.
Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Σ. Αραβία: Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων
Την ανάγκη της συνεργασίας και της κατανόησης όλων των χωρών της περιοχής υπογράμμισε, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud).
Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες στο Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ήταν «πολύ βαθιές, άριστες σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή».
Συζητήθηκε πώς αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, την επικράτηση του νόμου. Αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα με μια σημαντική συνεργασία.
«Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών», τόνισε ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο για να υπάρχει το μέλλον που επιδιώκουμε όλοι για τους λαούς μας». «Υποστηρίζουμε όλες τις διαδικασίες για τη μη χρήση βίας και την αποκλιμάκωση των επεισοδίων», πρόσθεσε.
«Εμείς πάντα κοιτάμε τον κόσμο με βλέμμα ειρήνης γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών μας. Ευχόμαστε να συνεχιστούν όλες οι πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε εδώ», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ