Φασόλια: Λιγότερα Στρέμματα και Αποδόσεις Διαμορφώνουν χρονιά 5ετίας
Επιστροφή στην κανονικότητα, από άποψη παραγωγικότητας και τιμών, µετά από µια δύσκολη τετραετία που κορυφώθηκε πέρυσι µε τις μεγάλες ζημίες από τη θεοµηνία, σηµατοδοτεί για το ελληνικό φασόλι η φετινή καλλιεργητική σεζόν, η οποία έχει εξελιχθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις από ασθένειες και καιρικά φαινόµενα. Με τη συγκοµιστική περίοδο να βαίνει προς ολοκλήρωση, από µέρα σε µέρα, η αίσθηση που διαµορφώνεται στους παραγωγούς του προϊόντος στα φασολοπαραγωγικά κέντρα της χώρας είναι πως οδεύουμε σε µια χρονιά από τις καλύτερες της πενταετίας.
«Στους γίγαντες η ζήτηση που καταγράφεται είναι πολύ µεγάλη και από ό,τι φαίνεται η παραγωγή δεν θα φτάσει να την ικανοποιήσει. Τα µικρά, για τη σούπα, έχουν λίγο πιο αργή ροή στην απορρόφηση, αλλά κι αυτά φεύγουν σχετικά εύκολα για την αγορά», περιέγραψε ο Μιχάλης Ναλµπαντίδης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πρεσπών, Φλώρινας.
Ο ίδιος µας ανέφερε πως καθώς οι πρώτες συναλλαγές της εµπορικής σεζόν 2020-2021 γίνονται στα 3 ευρώ το κιλό για τους γίγαντες και µεταξύ 2,5 έως και 2,80 ευρώ για τα πλακέ, ενώ στους µαυρογίγαντες, «παίζουν» από 3,20 έως 3,50 ευρώ. «Οι τιµές ευτυχώς είναι καλές φέτος και το σηµαντικό είναι ότι υπάρχει και καλή απόδοση, η οποία κινείται συν–πλην στα 300 κιλά το στρέµµα, µε αποτέλεσµα ένας παραγωγός µε αυτές τις αποδόσεις να προσδοκά κοντά στα 900 ευρώ το στρέµµα, όταν τα κόστη παραγωγής εκτιµώνται µεταξύ 400 και 450 ευρώ το στρέµµα», εξήγησε ο κ. Ναλµπαντίδης.
Αναφέρεται, επίσης, ότι µε ενέργειες του γενικού γραµµατέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ενεργοποιηθεί σύντοµα ένα εργαστήριο που θα µπορεί µια µέθοδο ισοτόπων να πιστοποιεί την προέλευση των φασολιών.
Έως τέλος του έτους αναγνώριση για Διεπαγγελματική
Καλή χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά κι ο Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ορεινών Προϊόντων Νευροκοπίου, στο οροπέδιο του οποίου καλλιεργούνται γύρω στα 2.000 στρέµµατα µε φασόλι, µε επίκεντρο το Βαθύτοπο και το Κατάφυτο. «Οι αποδόσεις µας ήταν στα 250 έως 350 κιλά το στρέµµα, ανάλογα το χωράφι και οι τιµές για τους γίγαντες είναι στα 2,70 ευρώ και για τα πλακέ στα 2,40 µε 2,50 ευρώ», τόνισε ο κ. Ιφόγλου.
Οι συνοµιλητές µας θέτουν εκ νέου το ζήτηµα της ανάγκης να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή πώλησης εισαγόµενων φασολιών, κυρίως από την Κίνα και τον Καναδά, ως ελληνικά. «∆εν φοβόµαστε τη σύγκριση. Ας κάνουν εισαγωγές, αλλά να γνωρίζει ο καταναλωτής ποια είναι η προέλευση του φασολιού που καταναλώνει, διότι το ελληνικό φασόλι είναι πολύ ποιοτικό», επεσήµανε ο κ. Μάνος.
Ένα ακόµη όπλο έναντι των «ελληνοποιήσεων» φασολιών ευελπιστούν οι παραγωγοί να αποτελέσει και η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Οσπρίων, για την οποία έχει υπογραφεί το καταστατικό και αναµένεται να αναγνωριστεί έως το τέλος του χρόνου, µε έδρα στην Καστοριά.
Τόσο οι αποδόσεις της καλλιέργειας όσο και οι τιµές φέτος είναι καλές, µε τον παραγωγό να προσδοκά περί τα 900 ευρώ το στρέµµα, όταν τα κόστη παραγωγής εκτιµώνται στα 400-450 ευρώ το στρέµµα
Συνολικά η Φλώρινα καλλιέργησε φέτος περί τα 10.000 στρέµµατα φασόλια, από τα οποία εκτιµάται πως έχουν παραχθεί περί τους 2.500 έως 3.000 τόνοι προϊόντος, που επιµερίζονται σχεδόν ισοµερώς µεταξύ των γιγάντων και των πλακέ, ενώ οι µαυρογίγαντες δεν θα ξεπεράσουν τους 150 τόνους. «Πέρυσι η θεοµηνία έκανε τεράστια ζηµιά στις φυτείες µας, σε σηµείο ώστε κάποιοι παραγωγοί δεν µπήκαν καν στον κόπο να αλωνίσουν τα χωράφια τους. Συνολικά δεν πρέπει να συγκοµίστηκαν ούτε 1.000 τόνοι στο νοµό», τόνισε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «φέτος, αν εξαιρέσουµε ένα πρόβληµα που είχαµε µε τα εργατικά χέρια, λόγω covid-19, η χρονιά πήγε καλά».
Λίγες φυτείες αποµένουν να µαζευτούν για να κλείσει η παραγωγική σεζόν και στην Καστοριά. Οι στρεµµατικές αποδόσεις στο νοµό είναι 300-350 κιλά, ενώ οι τιµές παραγωγού είναι στα 2,70 µε 3 ευρώ το κιλό για τους γίγαντες και στα πλακέ κυµαίνονται από τα 2,60 έως και τα 2,80 ευρώ. «Φέτος είχαµε περίπου 10-15% λιγότερα στρέµµατα διότι είχαν προηγηθεί 3-4 χρόνια µε ζηµιές από ακραία καιρικά φαινόµενα, που δεν βοήθησαν τους παραγωγούς να κρατήσουν τις ίδιες εκτάσεις», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισµού παραγωγών οσπρίων Καστοριάς Θωµάς Μάνος.
Πηγή: agronews.gr