Λιγκουίνι με νοστιμότατη, πλούσια κόκκινη σάλτσα με αποφλοιωμένα τοματάκια! Μια συνταγή πανεύκολη για αρχάριους, για ένα πεντανόστιμο, απλό, γρήγορο και υγιεινό γεύμα για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Η αυθεντική ιταλική συνταγή αρχικά γινόταν χωρίς κρεμμύδι αλλά μόνο με 3 υλικά: Σκόρδο, ντομάτα και ελαιόλαδο. Με τη πάροδο όμως του χρόνου σε πολλές παραλλαγές της σάλτσας προστέθηκε και το κρεμμύδι (στη συνταγή που σας δίνουμε πιο κάτω προσθέστε κρεμμύδι προαιρετικά) και μπαχαρικά και μυρωδικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Μια τέλεια μακαρονάδα, γρήγορη και χορταστική λύση για τις “ξαφνικές λιγούρες”!
Υλικά συνταγής
- 1 συσκευασία λιγκουίνι
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς σπασμένες
- 10-15 ντομανίνια βελανίδια (Κρήτης), κομμένα στα 2
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία (400 γρ.) Τοματάκια αποφλοιωμένα ολόκληρα σε χυμό τομάτας, κομμένα στα 2 ή στα 3
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κύβο λαχανικών
- ½-1 κ.γ. μπούκοβο
- 2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο νερό βράζετε το λιγκουίνι, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμο κρατάτε 1 φλ. τσαγιού από το νερό που το βράσετε και το στραγγίζετε. Στο φλ. νερό που κρατήσατε διαλύετε τον κύβο λαχανικών.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και τη 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις κάψουν, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τις σκελίδες σκόρδου και τις αφήνετε, ανακατεύοντας τακτικά, για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να δώσουν τη γεύση τους στο λάδι.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα τοματίνια κομμένα στα 2, ανακατεύετε για 2 λ και αφαιρείτε και πετάτε το σκόρδο. Αν προτιμήσετε να βάλετε το κρεμμύδι σε αυτό το σημείο το προσθέτετε στο τηγάνι με τα ντοματίνια και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
- Μετά ρίχνετε τον πελτέ και το μπούκοβο, ανακατεύετε, σβήνετε με το 1/2 φλ. από το ζωμό λαχανικών και μετά προσθέτετε τα αποφλοιωμένα τοματάκια μαζί με το χυμό τους. Αφού πάρουν 3-4 βράσεις ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μειώνετε τη θερμοκρασία από μέτρια σε μέτρια προς χαμηλή και σκεπάζετε το τηγάνι.
- Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για περίπου 30 λ ή μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα προσθέτετε τη 2η κ.σ. κρύο βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει. Αυτό βοηθάει για να ΄δέσει” καλύτερα η σάλτσα.
- Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι και το στραγγισμένο λιγκουίνι, προσθέτετε όσο χρειαστεί ακόμα από το ζωμό λαχανικών που κρατήσατε και ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθεί και να καλυφθεί με τη σάλτσα.
- Τέλος προσθέτετε το 1 κ.γ. από τον αποξηραμένο βασιλικό ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε το φαγητό σας πασπαλισμένο με το άλλο 1 κ.γ. βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας όρεξη!
TIP: Αν νηστεύτετε χρησιμοποιείτε νηστίσιμο βούτυρο με ελαιόλαδο
16/01/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λιγκουίνι με πλούσια σάλτσα Ναπολιτέν