Mυστική ιδιωτική επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποίησε o προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα: σύμφωνα με το Middle East Eye, συναντήθήκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν λίγες μέρες μετά την εκλογή του στη θέση κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πηγή του Middle East Eye, ο πρωθυπουργός της Λιβύης -για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες ότι πήρε τη θέση μέσω δωροδοκιών -έφτασε στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου. Η ίδια πηγή, η οποία δεν εξήγησε γιατί η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική, είπε ότι οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ήθελαν να μεταφέρουν τις ευχές τους στον νεοεκλεγέντα ηγέτη και να προσφέρουν υποστήριξη σε όλους τους τομείς -από τη στρατιωτική εκπαίδευση έως την ανοικοδόμηση.
Οι σχέσεις του Ντμπέιμπα με την Τουρκία είναι πολύ γνωστές, αφού είχε αναθέσει συμβάσεις σε τουρκικές εταιρείες μέσω κρατικών υπηρεσιών, πριν από την εξέγερση εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.
Ο Mohamed Eljarh, ερευνητής και αναλυτής της Λιβύης που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την επίσκεψη του προσωρινού πρωθυπουργού μέσω Twitter τον περασμένο μήνα, είπε ότι ο Ντμπέιμπα, με τα εκτεταμένα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα, αναμένεται να διατηρήσει αλλά και να εμβαθύνει τους δεσμούς του με την Άγκυρα.
«Αυτό που ήταν το ενδιαφέρον ζήτημα εδώ είναι η προσπάθεια να κρατήσει την επίσκεψη μυστική. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο Ντμπέιμπα και οι βοηθοί του ανησυχούσαν για το μήνυμα που θα έστελνε η αποκάλυψή της στην κοινή γνώμη της Λιβύης», πρόσθεσε. «Η αντίληψη, ή η πραγματικότητα, είναι ότι ο Ντμπέιμπα συνδέεται στενά με την Άγκυρα σε διάφορα επίπεδα και ότι πολλά από τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα περνούν από την Τουρκία».
Αφού υπέγραψε , όπως είναι γνωστό, τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ για να εμποδίσει τα ελληνικά σχέδια αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, η Τουρκία -συνεχίζει το Middle East Eye- έστειλε σημαντικούς πόρους στη χώρα της Βόρειας Αφρικής – από ένοπλα drones έως ειδικές δυνάμεις- οι οποίες βοήθησαν την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη να αποτρέψει μια επίθεση από τον Διοικητή της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.
Η Τουρκία έχει επί του παρόντος διμερή συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη Λιβύη, η οποία φιλοξενεί τουρκικές ειδικές δυνάμεις και de-facto στρατιωτικές βάσεις.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Sabah τη Δευτέρα ότι η Τουρκία είχε επαφή με τους νέους Λίβυους αξιωματούχους από τότε που εξελέγησαν και έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες «επισκέψεις».
Ο Ντμπέιμπα έδωσε επίσης την πρώτη του συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu τον περασμένο μήνα μετά την εκλογή του στη θέση. Είπε ότι η Τουρκία ήταν σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος.
«Έχει τεράστιες δυνατότητες για να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τους πραγματικούς τους στόχους. Η Τουρκία θεωρείται πραγματικός εταίρος στη Λιβύη. Ελπίζουμε να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία και να ενισχύσουμε το εμπορικό μας εμπόριο στο υψηλότερο επίπεδο», είχε προσθέσει.
Ο Murat Yesiltas, διευθυντής μελετών ασφαλείας στο think tank SETA που εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να διατηρήσουν τις σχέσεις τόσο στενές όσο ήταν υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
«Η Τουρκία κόπτεται να διατηρήσει τη θαλάσσια συμφωνία, με τη Λιβύη, η οποία ενισχύει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε. «Ο Ντμπέιμπα επιθυμεί επίσης να συνεχιστεί η παρουσία του τουρκικού στρατού στη χώρα ως προστασία έναντι τυχόν μελλοντικών κινδύνων, σε περίπτωση ανανέωσης εχθροπραξιών».
Ο ίδιος ο Ντμπέιμπα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία και θα αναζητήσει περισσότερους τρόπους συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο.
Η Τουρκία δεν έχει αποφύγει τις δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν την προθυμία της να συμμετάσχει σε προσπάθειες ανοικοδόμησης και γεώτρησης πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει όφελος για την οικονομία της Τουρκίας.
Ο Eljarh σημείωσε ακόμη πως η νίκη του Ντμπέιμπα στον διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ που τον επέλεξε ως προσωρινό πρωθυπουργό, ήταν μια γλυκιά έκπληξη για την Άγκυρα.
«Ο Ερντογάν θέλει να επωφεληθεί από τη νίκη του Ντμπέιμπα για να μετατρέψει τις διπλωματικές και στρατιωτικές επενδύσεις της Άγκυρας από το 2019 στη Λιβύη σε επιχειρηματικές ευκαιρίες και πολιτική επιρροή», είπε.
Πρόσφατα ο Ντμπέιμπα παρουσίασε την προτεινόμενη κυβέρνησή του, η οποία πρόκειται να εξεταστεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με την επανένωση της Λιβύης, η οποία έχει χωριστεί σε αντίπαλες και ενίοτε εμπόλεμες διοικήσεις. Σκοπεύει να βάλει επίσης τις βάσεις για τις γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η διαδικασία κυριαρχήθηκε από τις καταγγελίες ότι στους εκπροσώπους της επιτροπής για τη Λιβύη (που εξέλεξε τον προσωρινό πρωθυπουργό) προσφέρθηκαν έως και 500.000 δολάρια για να ψηφίσουν υπέρ του Ντμπέιμπα, που πέτυχε απροσδόκητη νίκη εναντίον της Προέδρου του Κοινοβουλίου Aguila Saleh και του υπουργού Εσωτερικών Fathi Bashagha.
Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την κυβέρνηση του Ντμπέιμπα, η ψηφοφορία θα επιστρέψει στο φόρουμ διαλόγου που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να το εγκρίνει. Οι ισχυρισμοί για διαφθορά έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το αν το φόρουμ θα υποστηρίξει και πάλι τον Ντμπέιμπα.