Το πανετόνε είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς και στην Ελλάδα. Και δεν απουσιάζει πλέον από το γιορτινό τραπέζι μας.
Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας πανετόνε και να εντυπωσιάσετε τους πάντες, σας έχουμε την πιο λαχταριστή συνταγή.
ΥΛΙΚΑ:
50γρ μαγιά
40γρ χλιαρό νερό
600 γρ σκληρό αλεύρι
150 γρ άχνη ζάχαρη
5 αυγά
200γρ βούτυρο
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα και 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100γρ από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες.
Διαβάστε επίσης
Συνταγή για τα πιο τέλεια μελομακάρονα από τον σεφ Αντώνη Φώσκολο
Κρατηθείτε: Πόσες θερμίδες έχουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά!
Το μενού των 7 ημερών. 4 Στρατηγικές για να χάσετε βάρος!