Πενανόστιμα ζουμερά λαζάνια με στρώσεις κιμά, μπεσαμέλ με σπανάκι, και τυρί. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο από αυτά τα λαχταριστά λαζάνια για το καθημερινό αλλά και επίσημο τραπέζι σας; Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο που σίγουρα θα το λατρέψετε για την φανταστική γεύση του. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για τα λαζάνια
- 6-7 κομμάτια λαζάνια
- 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 200 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. worcester sauce
- 150 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ
- 800 ml γάλα πλήρες
- 400 γρ. μπέιμπι (baby) σπανάκι
- 60 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα λαζάνια: Βράζετε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό 1 λ λιγότερο από την ώρα που αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας, γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο. Μόλις βράσουν, τα σουρώνετε, τα κρυώνετε, τα πασπαλίζετε με ελαιόλαδο και τα αφήνετε στην άκρη.
- Για τον κιμά: Βάζετε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και μόλις κάψει ρίχνετε μέσα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλια μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Μετά τον μεταφέρετε σε ένα μπολ και τον αφήνετε στην άκρη.
- Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν. Μετά ξαναβάζετε μέσα τον κιμά και τον πελτέ, δυναμώνετε την φωτιά, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον.
- Σβήνετε με κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίχνετε τη ντομάτα κονκασέ, τη Worcester sauce, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά του κιμά. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρετε από τη φωτιά.
- Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε ένα κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά, βάζετε μέσα το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το αλεύρι και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να μαγειρευτεί το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το σπανάκι και ανακατεύετε.
- Για την σύνθεση: Παίρνετε ένα ορθογώνιο πυρέξ 25×15εκ., στρώνετε τη βάση του με λαζάνια, από πάνω ρίχνετε λίγο κιμά και τον απλώνετε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια απλώνετε μια στρώση μπεσαμέλ φροντίζοντας να καλυφθεί τελείως η στρώση με τον κιμά. Τέλος πασπαλίζετε τη μπεσαμέλ με λίγο από το τριμμένο γκούντα.
- Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το πυρέξ τελείως τελειώνοντας με τυρί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λ και μετά βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο, κόβετε τα λαζάνια σε μερίδες και τα σερβίρετε ζεστά.
04/05/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λαζάνια με κιμά και σπανάκι