Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει διαρκώς λάθη σχετικά με το αντηλιακό με συνέπεια να μην προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Η χρήση αντηλιακού που είναι απαραίτητη πια καλοκαίρι αλλά και χειμώνα όπως υπογραμμίζουν οι δερματολόγοι, δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει διαρκώς λάθη σχετικά με το αντηλιακό με συνέπεια να μην προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και να προκαλείται βλάβη στο δέρμα.
Όταν λέμε βλάβη εννοούμε την άμεση, ένα ηλιακό έγκαυμα, και την μεσομακροπρόθεση, εφόσον τα λάθη επαναλαμβάνονται, για αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου. Τι λάθη μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σχετικά με το αντηλιακό του;
Τα λάθη αρχίζουν από την επιλογή στο ράφι, φτάνουν στον τρόπο που απλώνεται στο δέρμα και φυσικά αφορά και στους κατάλληλους χρόνους που γίνεται χρήση του κάθε προϊόντος. Για να μην κάνεις κι εσύ τα ίδια λάθη και βλέπεις την επιδερμίδα σου να «καίγεται» και να γερνάει πρόωρα, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να απολαμβάνεις τη μέγιστη προστασία.
Πώς να διαλέξεις αντηλιακό;
- Επέλεξε ένα αντηλιακό που προστατεύει από τις ακτίνες UV-A και UV-B και έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15.
- Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος ώστε να διαλέξεις αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σου. Π.χ. αν σου αρέσει να κολυμπάς ή ιδρώνεις πολύ να επιλέξεις αντηλιακό που είναι και αδιάβροχο. Επίσης καλό θα είναι να μην κολλάει και φυσικά να υπάρχει διαφορετικό προϊόν για το σώμα και διαφορετικό για το πρόσωπο.
- Τσέκαρε στα συστατικά του αντηλιακού αν έχει (PABA), δηλαδή παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ, σε περίπτωση που έχεις ευαίσθητο δέρμα και ενδέχεται να προκληθεί αλλεργία απ’ αυτό.
- Αν χρησιμοποιείς κάποιο αντηλιακό που σου προκαλεί αλλεργία, δες προσεκτικά τα συστατικά του και επέλεξε ένα άλλο που δεν περιέχει τα «ύποπτα» που σου την προκαλούν. Δεν έχουν όλα τα αντηλιακά τα ίδια συστατικά.
- Διάλεξε αντηλιακό με βάση το νερό σε περίπτωση που έχεις λιπαρό δέρμα με τάση προς ακμή.
- Δεν είναι πάντα το πιο ακριβό αντηλιακό και το τέλειο για τη δική σου επιδερμίδα. Διάλεξε ένα με βάση τις ανάγκες σου και το είδος της επιδερμίδας που έχεις.
- Μην αμελείς να τσεκάρεις την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού που ετοιμάζεσαι να αγοράσεις αφού είναι πιθανό να έχει μείνει σε κάποιο ράφι για καιρό.
Πότε να βάλεις αντηλιακό;
- Βάλε αντηλιακό περίπου 30 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο, όχι μετά. Έτσι το προϊόν θα έχει αρκετό χρόνο να απορροφηθεί από το δέρμα και να κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται. Επίσης δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεβγαλθεί το αντηλιακό με την πρώτη βουτιά.
- Θυμήσου να βάλεις ξανά αντηλιακό μετά από βουτιά / κολύμπι ή εφόσον περάσει περίπου μία ώρα και έχεις αρχίσει να ιδρώνεις πολύ.
- Βάζε αντηλιακό συχνά εφόσον είσαι βόλτα στην παραλία ή επιβάλλεται να μένεις στον ήλιο λόγω κάποιας εργασίας, άσκησης ή απλά περιπάτου. Παράλληλα καλό θα είναι να φοράς ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο.
Πώς να βάζεις αντηλιακό;
- Κούνησέ το καλά πριν από τη χρήση ώστε να αναμειχθούν όλα τα συστατικά του προϊόντος που πιθανόν έχουν «καθίσει» εφόσον παραμένει ακίνητο σε ράφι ή τσάντα για ώρα ή καιρό.
- Σιγουρέψου ότι δεν κάνεις τσιγγουνιές με το αντηλιακό. Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας που λέει πρέπει να γεμίσεις τη χούφτα σου με αντηλιακό για να καλυφθεί όλο το σώμα.
- Βάλε αντηλιακό σε κάθε σημείο του σώματος που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Μην αμελείς τα αυτιά, τη μύτη, την πλάτη, τους ώμους και το πίσω μέρος των ποδιών.
- Μην βιάζεσαι, φρόντισε να είσαι σχολαστικός / η όταν απλώνεις το αντηλιακό προκειμένου να σιγουρευτείς ότι όντως πήγε παντού και στη σωστή ποσότητα.
- Πρόσεχε όταν βάζεις αντηλιακό στην περιοχή γύρω από τα μάτια, ώστε να μην μπει προϊόν μέσα στα μάτια και προκαλέσει πρόβλημα στην όραση και κάποια μόλυνση.
Extra tip: Τα παιδιά αποτελούν ειδική κατηγορία τόσο αναφορικά με τα προϊόντα με τα οποία τα προστατεύουμε από τον ήλιο αφού υπάρχουν εξειδικευμένες σειρές για τα πιο ευαίσθητά δέρματά τους. Παράλληλα οι ενήλικες πρέπει πάντα να είναι σε εγρήγορση και να είναι ακόμα πιο σχολαστικοί με τον τρόπο που απλώνεται το αντηλιακό στα παιδιά. Δεν πρέπει να αφήνουμε σε καμία περίπτωση τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα το προϊόν. Εκτός του ότι πιθανότατα θα το βάλουν λάθος, είναι πιθανό να μπει στα μάτια ή το στόμα τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Πηγή: CARESPOT PHARMACY
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.