Δύο τουρκικές λύσεις,
τα «συν» τα «πλην» και
το «ουδέν» της Γενεύης…
ΕΙΣ ΠΟΙΑΝ ΚΑΤΑΠΤΩΣΙΝ και ανημποριά συνεχίζει να βολοδέρνει ο Ελληνισμός, 47η χρονιά της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, φαίνεται με ευκρίνεια ξανά και από το εξής γεγονός:
– ΕΝΟΨΕΙ της μεθαυριανής έναρξης στη Γενεύη της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, οι ηγέτες του Ελληνισμού,
ο Κύπρου πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και
ο Ελλάδος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,
στην εν Αθήναις συνάντησή τους την παρελθούσα Τετάρτη 21 Απριλίου, θεώρησαν πρέπον να διακηρύξουν ότι τάσσονται:
– ΥΠΕΡ της προηγούμενης τουρκικής απαίτησης για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και
– ΚΑΤΑ της τωρινής αναδιατυπωμένης τουρκικής απαίτησης για λύση Δύο Κρατών.
Πάνω σε αυτούς τους δύο τουρκικούς τοίχους
κτυπάνε επίσης τα κεφάλια τους και οι ηγεσίες των μεγαλύτερων σε ψήφους κομμάτων προβάλλοντας δημοσίως, χωρίς κάποια άλλη εναλλακτική επιλογή, το δίλημμα:
– ΕΙΤΕ την τουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με το κάθε φορά διαμορφούμενο από τις εκάστοτε ελληνικές υποχωρήσεις περιεχόμενό της,
– ΕΙΤΕ την τουρκική Δύο Κρατών διαμόρφωση, της μοιραία προς τα εκεί μετεξελισσόμενης Πολιτικής Ισότητας δύο – επί παντός – ισοτίμων συνιστώντων κρατιδίων – πολιτειών – ομοσπονδιακών οντοτήτων – στέιτς – καθεστώτων.
ΒΕΒΑΙΩΣ δεν είναι τωρινό
ούτε νεοφανές
τούτο το αδιέξοδο,
εντός του οποίου, επί μισό αιώνα, κατορθώνει να κρατάει εγκλωβισμένο τον Ελληνισμό η Τουρκία.
Και το κατορθώνει εξαιτίας τριών κυρίως συντελεστών:
(α) Της υπέρτερης τουρκικής στρατιωτικής ισχύος, με την χρήση ή την απειλή της οποίας η Άγκυρα υλοποιεί επίμονα, μεθοδικά, σταθερά και αταλάντευτα την επεκτατική στρατηγική της, εδραιώνοντας επί 47 χρόνια την εδαφική διχοτόμηση του νησιού, την συστηματική τουρκοποίηση των σκλαβωμένων από τον Αττίλα 1974 βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου καθώς επίσης και την «ημι-τουρκοποίηση» των μυαλών πολλών εν Κύπρω και εν Ελλάδι πρόθυμων για συμβιβασμό Ελλήνων.
(β) Του σημαντικού βαθμού εύνοιας και των θωπειών που επιτυγχάνει να απολαμβάνει η Τουρκία από τις μεγάλες δυνάμεις και στο Κυπριακό, λόγω αλληλο-εμπλεκομένων γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.
(γ) Της αδυναμίας, απροθυμίας, αναξιότητας και ανικανότητας της ηγεσίας του Ελληνισμού, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, να αποφασίσει, να σχεδιάσει και να ορθώσει μια αποτελεσματική αντι-τουρκική στρατηγική, βασισμένη στην ενδυνάμωση της εθνικής ισχύος με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου.
ΓΕΓΟΝΟΣ είναι επίσης ότι,
στο ίδιο χρονικό διάστημα των 47 χρόνων,
ούτε η Τουρκία, ούτε οι ευνοούσες αυτήν μεγάλες δυνάμεις, ούτε η αδυναμία και η υποχωρητικότητα της συμβιβαστικής προθυμίας Αθηνών και Λευκωσίας, δυνήθηκαν να οδηγήσουν στην τελική παραχώρηση της ελληνικής υπογραφής σε υποταγή στην τουρκική λύση, είτε της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας οιουδήποτε περιεχομένου, είτε των Δύο Κρατών οιασδήποτε επινόησης και μορφής.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ αποτυγχάνει, ως τώρα,
να καταστήσει ΕΚΛΙΠΟΥΣΑ την Κυπριακή Δημοκρατία,
όπως είναι παλαιόθεν ο διακηρυγμένος στόχος της.
Αποτυγχάνει να επιβάλει τον δικό της έλεγχο εφ’ ολοκλήρου της Κύπρου, μέσω ενός κρατικού μορφώματος στο οποίο το νυν κατοχικό της ψευδοκράτος θα νομιμοποιηθεί ως ισότιμος συνιδιοκτήτης, συναφέντης, συνεταίρος. Όσο και αν κατά καιρούς πλησίασε να επιτύχει αυτό τον στόχο, η Τουρκία βολοδέρνει επίσης στην ανημποριά της να επιβληθεί:
ΟΥΔΕΙΣ εν εξουσία Πρόεδρος της Κύπρου,
ασχέτως του βαθμού προθυμίας του
ή των δεσμεύσεων και πιέσεων
για συμβιβασμό με τους Τούρκους,
κατολίσθησε μέχρι του σημείου αποδοχής του τελικού συνόλου των τουρκικών απαιτήσεων λύσης.
Και ουδείς εν εξουσία Πρωθυπουργός της Ελλάδος δοκίμασε να εκβιάσει μια τέτοια έκβαση.
ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ, αποτέλεσμα και τελικό προϊόν
της διαδικασίας των αρξάμενων το 1977 διακοινοτικών συνομιλιών και όλων των άλλων διεργασιών του Κυπριακού, υπήρξε μετά από 27 χρόνια, το 2004, το σχέδιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας Δύο Συνιστώντων Κρατών το οποίο έφερε και το όνομα του τότε Γ.Γρ. του ΟΗΕ ως Σχέδιο Ανάν:
– Το Σάββατο 24η Απριλίου 2004
στα δύο ταυτόχρονα Δημοψηφίσματα
στις σκλαβωμένες και στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, η εν λόγω διζωνική λύση που τέθηκε ενώπιον του λαου, απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία 76% των Ελλήνων της Κύπρου, όπως υπενθύμισε και η χθεσινή 17η επέτειος του ελληνικού ΟΧΙ.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ 47χρονο διάστημα 1974-2021
η υφιστάμενη την τουρκική στρατιωτική κατοχή των βορείων εδαφών της Κυπριακή Δημοκρατία, υποφέρουσα την ντε-φάκτο διχοτόμηση, το κατοχικό στάτους κβο, τις τουρκικές απειλές και τη διαρκή εκκρεμότητα της «μη λύσης», κατόρθωσε να διασώσει, στα χέρια των Ελλήνων υπερασπιστών της, την κρατική της υπόσταση, ως του μόνου διεθνώς αναγνωρισμένου νόμιμου κράτους στην Κύπρο, μέλους του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
– Επιτυγχάνοντας αφενός το 2004 και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Και, από το 2014 αφετέρου, την ανάπτυξη, μαζί με την Ελλάδα, των διαδοχικών Τριμερών Συνεργασιών με την Αίγυπτο πρώτα, με τον Ισραήλ στη συνέχεια. Διακρατικές Συνεργασίες οι οποίες επεκτείνονται και με άλλες, μη υποταγμένες στην Τουρκία, χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, σε προοπτική σύναψης συμμαχικών σχέσεων, επωφελέστερων για Κύπρο και Ελλάδα και χρησιμόστερων στις σχέσεις με άλλες μεγάλες δυνάμεις.
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ρεαλιστική αποτίμηση
αυτών των παραγόντων, μέσα στις γενικότερες,
ρέουσες και ετεροκαθοριζόμενες διεθνείς εξελίξεις
των μεταβαλλομένων ήδη κατά τόπο και χρόνο
ισοζυγίων ισχύος, αποφαίνεται ολοφάνερα ότι:
Με τέτοιαν Τουρκία
δεν είναι ούτε εφικτό,
ούτε ρεαλιστικό,
ούτε δυνατό,
ούτε επιθυμητό,
ο Ελληνισμός να προσμένει «αμοιβαίως αποδεκτή λύση» («αμοιβαίως» με την… Άγκυρα) για το συνολικό και ευρύτερο και επικινδυνότερο Τουρκικό Πρόβλημα, μέρος του οποίου είναι και το Κυπριακό και το Αιγαιακό και το Ανατολικομεσογειακό και το Συριακό και το Λυβιακό και το Αρμενικό και όσα επιπλέον δεν παραλείπει να εκφωνεί με σουλτανική διάλεκτο διακηρυγμένης νεο-οθωμανικής στρατηγικής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ από μεθαύριο Μεγάλη Τρίτη
έως Μεγάλη Πέμπτη 27-29 Απριλίου 2021,
εκείνο που αναμένεται να φανεί είναι:
– Με πόσα επιπλέον «συν», ή «πλην», ή «ουδέν»,
στο μακροχρονίως λεγόμενο «κεκτημένο των συνομιλιών» θα επιστρέψει στην Κύπρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης και στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς επί της ουσίας δεν προβλέπεται παρά μόνο μία ακόμη τρύπα στο νερό…
ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ
Λάζ.Α.Μαύρος
ΕΙΡΗΣΘΩ
Κυριακής Των Βαΐων 25.4.2021
στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.