Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εκτός της αίθουσας που θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις 5+1 στη Γενεύη την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. Το κλειδί για να μπει στην αίθουσα η ΕΕ το κρατά στα χέρια της Τουρκία, η οποία δείχνει να μην συνηγορεί στο αίτημα της ίδιας της Ένωσης να είναι παρούσα στην άτυπη διάσκεψη. Η επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για το εάν η Τουρκία θα δεχθεί την παρουσία της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή.
Η Λευκωσία βρίσκεται σε στάση αναμονής για την επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυπριακή πλευρά, είναι οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τη συνάντηση της Γενεύης αργότερα αυτό τον μήνα. Για τα ευρωτουρκικά και κυρίως το πώς η ΕΕ ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις για την κυπριακή κυβέρνηση δεν υπάρχει βιασύνη μιας και το επόμενο ραντεβού είναι τον Ιούνιο.
Αυτό που προκύπτει και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με το Κυπριακό, είναι πως: α) ο Σαρλ Μισέλ εμφανίζεται λίγα 24ωρα πριν από το ταξίδι στην Άγκυρα αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για ευρωπαϊκή συμμετοχή στης συνομιλίες, β) για την ΕΕ δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης των συνομιλιών και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο ΠτΔ ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπως κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη όπως και η τουρκική πλευρά επιδείξει πολιτική βούληση για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί εποικοδομητικά στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, στις 27-29 Απριλίου και ζήτησε από τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ όπως κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη όπως και η τουρκική πλευρά επιδείξει την ίδια με τη δική μας πλευρά πολιτική βούληση, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της παρουσίας της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές επαναρχίσουν, προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και για να επιτευχθεί μια λειτουργική, βιώσιμη λύση.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε, επίσης, πως η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια, ενώ υπογράμμισε πως, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι απειλές για υλοποίηση των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζονται, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την άτυπη συνάντηση της Γενεύης.
Τέλος, για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει εδώ και χρόνια να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού σε σχέση με αιτητές πολιτικού ασύλου και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται περαιτέρω ένεκα της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών.
Στον αέρα η επίσκεψη του Ν. Δένδια
Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση, καθώς και τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών,.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, αποσαφήνισε πως πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση που να επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση. “Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος” αποκρυστάλλωσε το μήνυμα της Ελλάδας. Ερωτηθείς για την ατζέντα, παρατήρησε πως θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών στην Άγκυρα, τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, και αναμένεται και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.
Υπογράμμισε εκ νέου πως η μοναδική διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Χθες υπήρξε και επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, η συζήτηση έγινε ενόψει των επισκέψεων του κ. Μισέλ την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, καθώς και της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, την Τρίτη, 6 Απριλίου.
Πηγή: philenews.com