Έτοιμη η απάντηση στην τουρκική επεκτατική πολιτική
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν αφοπλίσει τα νησιά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Η δήλωση-απειλή του Τούρκου ΥΠΕΞ, που έγινε στο Πρακτορείο Ανατολού, συνιστά μια ακόμη πρόκληση από τουρκικής πλευράς. Συνιστά μια ακόμη επιθετική κίνηση της κατοχικής δύναμης, με την οποία εκφράζεται η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις». Υποστηρίζοντας ότι έστειλαν δύο επιστολές στον ΟΗΕ, προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «έλλειψη χαρακτήρα», προσθέτοντας πως «φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας». Την ίδια ώρα, σε άλλες δηλώσεις του επανέλαβε σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο πως «εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου στην Κύπρο, μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εξαγωγή φυσικού αερίου που θα μπορεί να εξορυχθεί και από αυτή την περιοχή». Μια προσέγγιση, η οποία επιβεβαιώνει την τακτική του αρπαχτικού.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ της Άγκυρας είναι διαχρονική και επαναλαμβάνεται. Προωθεί και εφαρμόζει την επεκτατική της πολιτική σε βάρος των γειτονικών και όχι μόνο χωρών της και την ίδια ώρα ζητά και τα ρέστα. Μόλις αντιδράσουν τα κράτη, που δέχονται επίθεση από την κατοχική δύναμη, ξεκινά η Άγκυρα να παρουσιάζεται ως το θύμα. Όποιος αντιδρά στους τουρκικούς σχεδιασμούς μπαίνει στο στόχαστρο της κατοχικής δύναμης. Τους κατηγορεί ότι έχουν επεκτατικές βλέψεις εναντίον της και με αυτό το αφήγημα θεωρεί ότι μπορεί να προωθεί τις δικές της πολιτικές. Ψάχνει άλλοθι; Όχι ακριβώς. Αυτό που προτάσσει η Άγκυρα είναι μια ψεύτικη κατηγορία, για να δημιουργεί αμφιβολίες (σε όσους θέλουν να καλύψουν την κατοχική δύναμη) και να συνεχίζει ανενόχλητη την επιθετική της πολιτική, την ακραία της συμπεριφορά.
Η ΑΘΗΝΑ απάντησε διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι, είπε, ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά για να προσθέσει: «Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, τη νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του Πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή».
ΤΕΤΟΙΕΣ απαντήσεις επιβάλλονται. Σε δημόσιες τοποθετήσεις δίνονται δημόσιες απαντήσεις. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται και αποτρεπτικά βήματα και ενέργειες. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν εργαλεία, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να προκληθεί κόστος στην κατοχική δύναμη. Τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια συνεδριάζουν και τελειώνουν και το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας τίθεται ρητορικά. Δεν ζητούνται μέτρα κατά της Άγκυρας. Δεν τίθεται θέμα κυρώσεων. Δεν είναι στον πολιτικό ορίζοντα ούτε της Αθήνας ούτε και της Λευκωσίας. Γι’ αυτό και η Τουρκία, σιγά-σιγά, με μέθοδο, αμφισβητώντας την κυριαρχία και των δύο κρατών, υλοποιεί βαθμηδόν τα επεκτατικά της σχέδια.