της Αγάπης Μαργετίδη
Να ‘το πάλι το κοτόπουλο, το επιθυμήσατε; Ελπίζω πως ναι, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι από τα πιο συνηθισμένα φαγητά, που όμως έχει άπειρους και εντελώς διαφορετικούς τρόπους να το μαγειρέψουμε. Είναι εύκολο και με λίγη προσπάθεια μόνο, μπορεί να γίνει απολαυστικότατο.
Τώρα θυμήθηκα ένα επεισόδιο μιας γαλλικής μαγειρικής εκπομπής που παρακολουθώ στο γαλλικό κανάλι και έχω σκάσει μόνη μου στα γέλια. Πάει κάπως έτσι: Η σύζυγος του παρουσιαστή/μάγειρα παραληρεί όταν της παρουσιάζει την εκατομμυριοστή συνταγή του για κοτόπουλο και αδυνατεί να καταλάβει γιατί δεν φτιάχνει το κλασικό κοτόπουλο στον φούρνο. “Τι σε κάνει βρε παιδάκι μου να θέλεις ντε και σώνει να ψάξεις για άλλη μια συνταγή κοτόπουλου μέσα στα 15.000 βιβλία σου; Άντε ξαναβάλτα τώρα στη θέση τους! Και δηλαδή τώρα θα ψάξεις και στο Internet; Τι θέλεις πια; Να γράψεις την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από τις συνταγές για κοτόπουλο;” Η γυναίκα είναι πλέον σε αμόκ, μόνο που δεν τον σφαλιαρίζει, αυτός όμως απτόητος και ατάραχος, μαγειρεύει το κοτόπουλο και την αφήνει στο τέλος σύξυλη!
Έτσι κι εγώ, κάθε φορά κάτι αλλάζω και κανένα κοτόπουλο δεν μοιάζει με το προηγούμενο. Για σήμερα το πάω εξωτικά, προς Ασία μεριά:
Μπουτάκια κοτόπουλου με αρωματικό μπασμάτι και γρήγορη πίκλα αγγουριού
Για 4 άτομα. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: πολτοποιούμε στο multi 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 μέτριες σκ. σκόρδου, 1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με τον αντίχειρά μας, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime), ¼ φλ. τσ. soy sauce, λίγες σταγόνες sesame oil, 2 κ.σ. ξύδι από ρύζι, 1 κ.σ. sriracha sauce και ½ – 1 κ.σ. μέλι.(βλ. tips). Τοποθετούμε 8 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια) σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαρινάδα, κάνουμε ολιγόλεπτο massage στο κοτόπουλο, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα (βλ. tips). Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο το λιγότερο μισή ώρα πριν το μαγειρέψουμε. Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τοποθετούμε τα κοπανάκια μαζί με τη μεγαλύτερη ποσότητα από τη μαρινάδα και κρατάμε την υπόλοιπη (περίπου 3 κ.σ.). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 30΄- 40΄, ενώ 10΄ πριν το τέλος, αρχίζουμε να αλείφουμε τα μπουτάκια 2-3 φορές με την μαρινάδα που κρατήσαμε. Στο τέλος τα μπουτάκια θα πρέπει να είναι όμορφα καραμελωμένα.
Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που θα βγάλουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο για να το προετοιμάσουμε για το ψήσιμο, ετοιμάζουμε την αγγουροσαλάτα με μία μέθοδο που μετατρέπει το αγγούρι σε μία γρήγορη εξωτική πίκλα: κόβουμε 2 αγγούρια με τη φλοίδα τους σε πολύ λεπτές διαγώνιες ροδέλες και 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες/μισοφέγγαρα. Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά ¼ φλ. τσ. ξύδι από ρύζι, 1 κ.σ. ζάχαρη και ½ κ.γλ. αλάτι. Σιγοβράζουμε για περίπου 2΄, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει ελαφρώς το υγρό. Αφήνουμε να χλιάνει λίγο και προσθέτουμε το ζεστό μίγμα στο μπολ με τα αγγούρια και το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και ανακατεύουμε καλά. Μέχρι να ψήσουμε το κοτόπουλο και να βράσουμε το ρύζι, το μίγμα θα έχει κάνει τη δουλειά του. Συγχρόνως έχουμε βάλει αλατισμένο νερό να βράζει και μαγειρεύουμε το ρύζι basmati (βλ. tips). Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε μπόλικο ξύσμα μοσχολέμονου και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Tips
-Οι ποσότητες των υλικών της μαρινάδας είναι ενδεικτικές. Προσθαφαιρέστε και φτιάξτε τη δική σας εκδοχή. Εάν δεν έχετε την ταϋλανδέζικη καυτερή sriracha sauce, αντικαταστήστε την με 1-2 φρέσκες πιπερίτσες chili, ή οποιαδήποτε άλλη hot sauce έχετε στο ντουλάπι σας. Ως τελευταία εναλλακτική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούκοβο, απλώς η μαρινάδα δεν θα έχει το ίδιο άρωμα. Εάν πάλι το καυτερό δεν σας ενθουσιάζει, βάλτε sweet chili sauce που βρίσκουμε πανεύκολα πλέον στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.
-Το μαρινάρισμα του κοτόπουλου μπορεί να παραταθεί και για 12 ώρες, με ακόμη πιο αρωματικό τελικό αποτέλεσμα στο φαγητό.
-Μπορείτε αντί για τον φούρνο, να ψήσετε τα μπουτάκια σε σχαροτήγανο.
-Εάν το ωμό κρεμμύδι σας πειράζει, απλώς παραλείψτε το, αν και όπως μαρινάρεται στο υγρό, χάνει την αψάδα του και γίνεται πολύ πιο εύπεπτο.
-Εάν βράσετε το basmati σε νερό από καρύδα (coconut water), το ρύζι θα είναι ακόμη πιο νόστιμο. Το βρίσκουμε εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
-Αντί για basmati, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε jasmine rice και να το βράσετε σε τσάι γιασεμιού. Σε αυτή την περίπτωση, μην βάλετε το ξύσμα lime, γιατί θα θέλετε το λεπτό άρωμα του γιασεμιού αυτούσιο.
Υ.Γ. Σε λίγο που θα καταφθάσει ο σύζυγός μου από το γραφείο και θα καθίσουμε να φάμε το ωραίο μας κοτοπουλάκι, ελπίζω να μην μου το φέρει στο κεφάλι, γιατί μόλις προχτές ξαναφάγαμε κοτόπουλο, άσχετο που ήταν κοκκινιστό. Αν γίνει κάτι τέτοιο, σας θέλω μάρτυρες για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να του επιβληθεί η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή, που δεν θα είναι άλλη από κοτοπουλοθεραπεία για έναν ολόκληρο μήνα!