Κούρδοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί ζήτησαν περισσότερες υπογραφές για να υποστηρίξουν το αίτημά τους. Η εκστρατεία, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές μέχρι στιγμής, θα συνεχιστεί έως τις 15 Μαΐου.
Ο συγγραφέας-εκδότης Qahir Bateyî, χαρακτήρισε την Κουρδική γλώσσα ως «το κλειδί για την εθνική ενότητα». Τονίζοντας ότι, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές και κοινωνιολογικές διαιρέσεις, οι πολιτικοί πρέπει να ενεργήσουν μαζί σχετικά με το ζήτημα της κουρδικής γλώσσας, ο Bateyî δήλωσε, «Η γλώσσα είναι το κλειδί για μια λύση. Το πολιτικό αδιέξοδο προέρχεται από τις αποφάσεις που επιβάλλονται εναντίον της κουρδικής γλώσσας».
Εάν το γλωσσικό πρόβλημα επιλυθεί και τα Κουρδικά καταστούν επίσημη γλώσσα, αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, όπως υποστήριξε ο Κούρδος συγγραφέας.
«Εάν το καθεστώς εξακολουθεί να αρνείται στην κουρδική γλώσσα την ύπαρξή της, αυτό σημαίνει ότι αρνείται και την ύπαρξη του κουρδικού λαού».
Δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι αγωνίζονται για την ταυτότητα και τη γλώσσα τους εδώ και χρόνια, ο Bateyî σημείωσε ότι τα κουρδικά στην Τουρκία θεωρούνται σήμερα ως «άγνωστη γλώσσα», «Αυτό δείχνει ότι ο κουρδικός λαός δεν αναγνωρίζεται καν. Συνεχίζουν να αντιστέκονται λόγω αυτής της κατάστασης. Εάν τα κουρδικά γίνουν σήμερα αποδεκτά και νόμιμα, θα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική επίλυση των προβλημάτων της χώρας», είπε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Bateyî κάλεσε τα κουρδικά πολιτικά κόμματα, προσωπικότητες και μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποστηρίξουν την εκστρατεία λέγοντας: «Πρέπει να επιτευχθεί ο αριθμός των υπογραφών για την εκστρατεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προστατεύουμε τον πολιτισμό, την ταυτότητα και την ιστορία μας με κάθε υπογραφή. Σε αυτό το πλαίσιο, καλώ όλους να υποστηρίξουν την καμπάνια».
«Όχι μόνο οι Κούρδοι, αλλά και άλλοι λαοί πρέπει να υποστηρίξουν την εκστρατεία»
Ο ερευνητής και συγγραφέας İkram İşler είπε, «Είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα. Τα κουρδικά μιλούνταν στη Μεσοποταμία από την αρχαιότητα. Στην ιστορία, βλέπουμε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αφομοίωσης των Κούρδων. Όχι μόνο οι Κούρδοι, αλλά και άλλοι λαοί του κόσμου πρέπει να υποστηρίξουν αυτήν την εκστρατεία.”
Δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει επίσης να μπορούν μιλούν στα κουρδικά, ο İşler είπε: «Με αυτήν την εκστρατεία, η επίθεση στην Κουρδική γλώσσα πρέπει να σταματήσει. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε τους Κούρδους. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας. Οι Κούρδοι πρέπει να μιλούν κουρδικά.”
«Πρέπει να μιλάμε κουρδικά στην αγορά, στο σπίτι, στο δρόμο και στην εργασία και στην πολιτική».
Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων