Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.
Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.
Μια παραδοσιακή από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο.
Διαλέξτε ένα ελαιόλαδο απαλό ή κάντε μίξη ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.
Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια κρασιού.
Μόλις χαθεί το αλεύρι αφού με απαλές κινήσεις, αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15-30΄αν έχετε χρόνο. Πλάθονται πολύ εύκολα όταν ξεκουραστεί ζύμη και δεν τρίβονται.
Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος για να διατηρηθούν τραγανά.
Κόκκινο κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτά. Όμως ό,τι κρασί έχετε, μπορείτε να βάλετε.
Αν ζυμώσετε πολύ το μείγμα το λάδι θα αρχίσει να χωρίζει.
Λίγο γλυκάνισο μέσα στη ζύμη θα απογειώσει τη γεύση τους.