Υπέροχο κοτόπουλο Τετραζίνι με λιγκουίνι. Η ονομασία του φαγητού “Tetrazzini” από το όνομά του, όπως και τα υλικά του, θυμίζει ιταλική συνταγή και πολλοί λένε ότι οφείλετε στη διάσημη Ιταλίδα Σοπράνο Luisa Tetrazzini. Σύμφωνα όμως με το Wikipedia, το λαχταριστό αυτό πιάτο είναι αμερικάνικο και πήρε το όνομά του γύρω στα 1900, όταν το εμπνεύστηκε ο διάσημος σεφ Louis Paquet. Πρόκειται για ζυμαρικά με κοτόπουλο, μανιτάρια, βούτυρο και παρμεζάνα σε πλούσια, κρεμμώδη σάλτσα. Πιστεύεται ότι το τελειωποίησε και το έκανε γνωστό γύρω στο 1908-1910 ο Ernest Arbogast, μεγάλος σεφ στο Palace Hotel, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Όποιος και αν το εμπνεύστηκε ή το έκανε γνωστό ή από που κατάγεται εμείς σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή (από εδώ)… και εσείς απλώς απολαύστε το!!!
Διπλασιάστε τις ποσότητες της συνταγή για 4-5 μερίδες
Υλικά συνταγής
- 4 κ.σ. βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο (μονό) στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 2 φλ. τσαγιού μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες
- 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- 1 φλ. τσαγιού γάλα
- 250 γρ. ζυμαρικό λιγουίνι ή φετουτσίνι
- αλάτι πιπέρι
- 1/4 φλ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1/3 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
- μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια μεγάλη, ρηχή και φαρδιά, κατσαρόλα λιώνετε τις 2 κ.σ. βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνετε το κοτόπουλο σε κύβους και τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρετε για 5-6 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο απ” όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μανιτάρια. Τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά) και ανακατεύετε για 1/2 λ. Στη συνέχεια, με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια σε ένα μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις ζεσταθούν ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το ζωμό κότας και το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει το μείγμα.
- Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, προσθέτετε το ζυμαρικό σας, το σοταρισμένο κοτόπουλο και τα μανιτάρια, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 25 λ περίπου μέχρι να βράσουν “αλ τέντε” τα λιγκουίνι.
- Στο μέσον του βρασίματος (στα 10-15 λ περίπου) προσθέτετε τον αρακά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Φροντίζετε να ανακατεύετε απαλά μεν αλλά αρκετά συχνά το φαγητό σας για να μην κολλήσει το ζυμαρικό στη βάση της κατσαρόλας. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό πασπαλισμένο με τη τριμμένη παρμεζάνα και το μαϊντανό.
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο Τετραζίνι (Tetrazzini) με μανιτάρια και λιγκουίνι