Εντυπωσιακό, πρωτότυπο και πεντανόστιμο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.
Μια υπέροχη συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό με ριζότο και λαχανικά στη γάστρα.
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο:
- 1 κοτόπουλο 2 ½ -3 κιλά (προτιμήστε ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό)
- αλάτι, πιπέρι
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- Για τη γέμιση:
- 100 ml ελαιόλαδο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα (ή αρμπόριο ή καρναρόλι)
- 2 μικρά κολοκυθάκια, σε μικρά κυβάκια
- 2 μικρές μελιτζάνες φλάσκες, σε μικρά κυβάκια
- 2 μέτρια καρότα, σε μικρά κυβάκια
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (2 κύβοι λαχανικών)
- 4 δαμάσκηνα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή το ξερό για 2 λ, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να βραχούν με το ελαιόλαδο και να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα καρότα, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί. Τότε, ρίχνουμε άλλο 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό, τα δαμάσκηνα, τη παρμεζάνα, τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Κρατάμε τον υπόλοιπο ζωμό για το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Για το κοτόπουλο: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κότα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι εξωτερικά αλλά και στην κοιλιά, στην οποία στη συνέχεια βάζουμε όση από τη γέμιση χωράει (η δόση είναι μεγάλη και θα περισσέψει σίγουρα μια ποσότητα, την οποία αφήνουμε κατά μέρος). Αν μπορούμε, ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με σπάγκο μαγειρικής.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη γάστρα που να το χωρά άνετα, τοποθετημένο με το στήθος προς τα κάτω. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 50 λ.
- Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, τη ξεσκεπάζουμε και γυρίζουμε το πουλερικό, ώστε το στήθος να είναι προς τα πάνω. Περιχύνουμε με το κρασί και τον υπόλοιπο ζωμό και βάζουμε γύρω-γύρω από την κότα την υπόλοιπη ποσότητα γέμισης, σκεπάζουμε τη γάστρα ξανά με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και ψήνουμε για άλλα 50 λ ή μέχρι να γίνει το φαγητό. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν το ψαχνό είναι τρυφερό και ξεκολλάει εύκολα από τα κόκαλα.
- Βγάζουμε το καπάκι της γάστρας, ανεβάζουμε ξανά τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λ ακόμη, μέχρι να ροδίσει η κότα. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λ. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με τη γέμιση.
11/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο στη γάστρα γεμιστό με ριζότο και λαχανικά