Κοτόπουλο με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα. Ένα εύκολο στη παρασκευή του φαγητό, που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε το αγαπημένο σας πουλερικό με ότι συνοδευτικό και αν προτιμήσετε.
Υλικά συνταγής
- 1.500 γρ. μπούτια κοτόπουλου
- αλάτι πιπέρι
- 1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 5-6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μικρά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 3/4 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
- μακρύκκοκο ρύζι πιλάφι, ή μπασμάτι (βλέπε συνταγή εδώ) για συνοδευτικό
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε τα μπούτια κοτόπουλο, τα ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη πάπρικα.
- Σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα μπούτια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές. Αφαιρείτε τα μπουτάκια από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
- Αφήνετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς για περίπου 1/2 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό και το κρασί και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
- Επιστρέφετε στη κατσαρόλα το κοτόπουλο, τη σκεπάζετε με το καπάκι της, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 50-60 λ. Εναλλακτικά αν η κατσαρόλα σας μπαίνει στο φούρνο, τη σκεπάζετε με το καπάκι της ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ.
- Στη συνέχεια μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα πυρέξ, το σκεπάζετε να διατηρηθεί καλά και στραγγίζετε τους ζωμούς του. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κομμένο σε μικρά κομματάκια ξερό κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει και ροδίσει ελαφρώς.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια, το φασκόμηλο και το μαϊντανό και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια ρίχνετε τους ζωμούς του κοτόπουλου, το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά και πήξει ελαφρώς. Σερβίρετε κοτόπουλο με τη σάλτσα του ζεστό με ζεστό ρύζι,
07/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα