Λαχταριστό, πεντανόστιμο κοτόπουλο με υπέροχη τραγανή πέτσα, μαλακό τρυφερό κρέας ψημένο σε μια φανταστική σάλτσα μαζί με μελωμένα τρυφερά λαχανικά που απογειώνουν τη γεύση του. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) με απλά υλικά, για να απολαύσετε ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση, που ψήνεται αργά στη γάστρα για να αναπτύξει βαθιές, απίστευτες γεύσεις. Μη μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι όταν ψήνετε στο φούρνο είναι απλά υπέροχη και όταν το σερβίρετε η τραγανή πέτσα του, το μαλακό κρέας του και τα καραμελωμένα λαχανικά το κάνουν τόσο ακαταμάχητο και εθιστικό που θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!
Δείτε πιο κάτω στο βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- 3 μεγάλα ή 4 μικρά ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στα 2 (μπούτι + μηρό)
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κομμάτια 1,5 εκ. το επάνω χοντρό μέρος + και 2,5 εκ. το κάτω λεπτό μέρος τους
- 4 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.
- 1/2 φλ. τσαγιού (125 ml) λευκό κρασί (ή νερό αν το σερβίρετε σε παιδιά)
- 3 κ.σ. (35 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 φλ. τσαγιού (750 ml) ζωμός κότας
- 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. σάλτσα Worscestershire
- 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 600 γρ. πατάτες μπέιμπι κομμένες στη μέση ή στα 3 ή 4 αν είναι μεγάλες
- φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, βάζετε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε, σε δόσεις, και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε πιατέλα.
- Στην ίδια καυτή κατσαρόλα προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο. Μετά προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι και συνεχίζετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ επιπλέον.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν τα τυχόν καφέ ξερά κομμάτια κοτόπουλου που έμειναν και το αφήνετε για 1 λ να “αναπνεύσει” το κρασί και σωθούν τα υγρά. Πασπαλίζετε με αλεύρι όλη τη επιφάνεια και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε τον ζωμό, κότας, τον πελτέ ντομάτας, τη σάλτσα Worcestershire, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύετε να διαλυθεί ο πελτές. Μόλις πάρουν βράση μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και βάζετε μέσα και τα κομμάτια κοτόπουλου, φροντίζοντας η πέτσα τους να είναι προς τα επάνω, πάνω από το επίπεδο των υγρών.
- Σκεπάζετε την γάστρα με το καπάκι της, την βάζετε σε καλά προσθερμασμένο στους 185 βαθμούς φούρνο και ψήνετε για 25 λ. Μετά το ανοίγετε τη γάστρα, προσθέτετε τις πατάτες αλατοπιπερωμένες, μέσα στο υγρό της γάστρας, την ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λ.
- Στη συνέχεια βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μετακινείτε το κοτόπουλο έτσι ώστε η πέτσα του να είναι πάνω από όλα τα υλικά, και έξω από υγρό της χύτρας και να κάνει μια εξαιρετική κρούστα.
- Ξαναβάζετε τη γάστρα ξεσκέπαστη στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 40 λ ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου, να μαλακώσουν οι πατάτες και να πήξει η σάλτσα. Δοκιμάζετε την σάλτσα και διορθώνετε το αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις γεύσεις σας.
- Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, προαιρετικά γαρινισμένο με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό, με την σάλτσα του στο πλάι για να βουτήξετε φρέσκο ψωμί ή σκορδόψωμο συνταγή εδώ, και απολαύστε το με λίγο τυρί φέτα για περισσότερη γεύση. Καλή σας όρεξη!
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
19/05/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με λαχανικά σε υπέροχη σάλτσα στη γάστρα (Video)