Το τέλειο, πεντανόστιμο και μυρωδάτο κοτοπουλάκι με μανιτάρια, με ρίγανη, δάφνη, μουστάρδα, και κρασάκι που απογειώνουν τη γεύση του. Μια απλή και εύκολη συνταγή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που προτείνουμε να δοκιμάσετε. Συνοδέψτε το με πουρέ, ή πιλάφι ή πατατούλες τηγανιτές και απολαύστε το τέλειο γεύμα ή με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ακόμα και σκέτο με λίγο ζεστό ψωμάκι ως το τέλειο δείπνο.
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο περίπου 1.800 γρ., κομμένο σε 6 – 8 κομμάτια
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 1 φλ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 2 κοφτά κ.γ. ξερή, τριμμένη
- 500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανί και κομμένα στη μέση
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κ.σ. χοντροκομμένα φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνετε καλά. Παίρνετε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και τη βάζετε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσετε λάδι, και την αφήνετε να ζεσταθεί πολύ καλά.
- Στη συνέχεια βάζετε στη ζεστή κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου μαζί με το μισό ελαιόλαδο και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη δάφνη, ανακατεύετε και σοτάρετε για άλλα 2 λ.
- Μετά ρίχνετε τα μανιτάρια, ανακατεύετε για 2 λ επιπλέον και ρίχνετε το κρασί. Αφού πάρει μια γερή βράση, προσθέτετε 1 ποτήρι βραστό νερό (όχι περισσότερο γιατί τα μανιτάρια θα βγάλουν τα υγρά τους), χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σας για 50 λ περίπου. Αν στεγνώσει η σάλτσα κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
- ΄Οταν το φαγητό σας είναι έτοιμο, παίρνουμε 1/2 κουτάλα από τη σάλτσα του κοτόπουλου (μαζί με 2-3 κομμάτια από τα μανιτάρια και κρεμμύδια) και τα χτυπάτε στο μούλτι μαζί με τη μουστάρδα, τη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Περιχύνετε με αυτό το μείγμα το φαγητό, κουνάτε κυκλικά τη κατσαρόλα, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση για να δέσει η σάλτσα. Αποσύρετε, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρετε με πουρές ή πατατούλες τηγανιτές, ή πιλάφι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.
Πηγή
17/01/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο κρασάτο με μανιτάρια