Μια εύκολη συνταγή για ένα χορταστικό με πλούσια υπέροχη γεύση κοτόπουλο κοκκινιστό με μεγάλες χυλοπίτες, που σίγουρα θα αποκτήσει μόνο φίλους. Ένα θαυμάσιο γεύμα για το οικογενειακό, καθημερινό και Κυριακάτικο, τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες
- 1/2 κιλό χυλοπίτες μεγάλες (Μετσόβου ή Πηλιορείτικες)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
- 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- 1 δαφνόφυλλο
- 3 ½ φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας
- παρμεζάνα, πεκορίνο ή κεφαλοτύρι τριμμένο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου απ” όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 λ, βάζετε και το πελτέ και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε 2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις χυλοπίτες και το τριμμένο τυρί) σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Μόλις μαλακώσει το κοτόπουλο, το αδειάζετε μαζί με το ζωμό του σε ένα πυρίμαχο ή πήλινο σκεύος, προσθέτετε τις χυλοπίτες ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου, μαζί με το υπόλοιπο 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό ζωμό κοτόπουλο και λίγο επιπλέον αλατοπίπερο.
- Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30-40 λ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά το κοτόπουλο και οι χυλοπίτες. Αν απαιτηθεί κατά το ψήσιμο προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό πασπαλίζοντας (προαιρετικά) με τριμμένο τυρί και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σημείωση: Η συνταγή μπορεί να εμπλουτιστεί με λαχανικά όπως πιπεριές σε διάφορα χρώματα ή καρότα κ.α.
16/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες