Πεντανόστιμο κοτόπουλο σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδια και πιπεριές και μυρωδικά που απογειώνουν τη γεύση του. Μια απλή και εύκολη συνταγή του Χρ. Πέσκια, παραλλαγή της υπέροχης, φημισμένης Ιταλικής συνταγής «κατσιατόρε» που σημαίνει κυνηγός. Συνήθως γίνεται με κοτόπουλο ή λαγό με σάλτσα ντομάτας κρασί, κρεμμύδια και λαχανικά, όπως πιπεριές, καρότο, ελιές και επίσης, υλικά που συχνά έφερναν οι κυνηγοί μαζί τους, όπως μανιτάρια και άγρια βότανα. Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές στα υλικά, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή κι έτσι πρόκειται για ένα πιάτο που επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς. Δοκιμάστε έναν από αυτούς τους πειραματισμούς και η γεύση του πιάτου σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 – 10 κομμάτια (ή συσκευασμένα μέρη κοτόπουλου επιλογής σας), με ή χωρίς το δέρμα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 πιπεριές κέρατο πράσινες καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, σε λεπτές λωρίδες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, σε λεπτές λωρίδες
- 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml ζεστός ζωμός κότας
- 1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, μαζί με τα υγρά τους (ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ)
- 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 γεμάτη κ.γ. ζάχαρη
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη
- 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Αλατίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα και τα αφήνετε στην άκρη. Πετάτε το λίπος που έμεινε στην κατσαρόλα, αν έχουν βγάλει πολύ τα κομμάτια κοτόπουλου και ρίχνετε στη κατσαρόλα το άλλο μισό ελαιόλαδο.
- Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι και όλες τις πιπεριές και τα σοτάρετε για μερικά λ μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και ανακατεύετε για μισό λ ακόμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε για 2-3 λ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό τον αφήνετε να βράσει για 5 λ και προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, λίγο αλατοπίπερο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζετε ξανά στη κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνετε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 35-40 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει 5-10 λ νωρίτερα, οπότε τα ελέγχετε. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, ελέγχετε τη σάλτσα στο αλατοπίπερο και διορθώνετε. Αν είναι αρκετά ρευστή, τη βράζετε 5-10 λ επιπλέον σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτετε τη ρίγανη και το βασιλικό, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σερβρίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και το συνοδεύετε με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα και ζεστό ψωμί. Εναλλακτικά μπορείτε να το σερβίρετε με συνοδευτικό επιλογής σας όπως ζυμαρικό ή ρύζι πιλάφι, ή πουρέ ή πατατούλες τηγανιτές. Καλή σας όρεξη!!!
Πηγή
21/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με λαχανικά