Το νοστιμότερο κοτόπουλο που φάγατε ποτέ! Ένα ζουμερό, πεντανόστιμο και μυρωδάτο κοτόπουλο ψημένο ολόκληρο στο φούρνο με πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα και φινόκιο που απογειώνει τη γεύση του. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που μείνει αξέχαστο σε όποιον το δοκιμάσει και που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας!
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 1 μεγάλο κοτόπουλο (1.800-2.000 γρ. περίπου) ολόκληρο
- 1-1½ κ.σ. αλάτι (κατά βούληση και ανάλογα με το μέγεθός του κοτόπουλου)
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 2 κ.σ. αποξηραμένα ανάμικτα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
- 2½ κ.σ. ελαιόλαδο
- Για τη γέμιση
- 1 λεμόνι, κομμένο στα 4
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 2 μικρά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- Για τα λαχανικά
- 800-900 γρ. περίπου πατάτες κανονικές ή κόκκινες κομμένες κυδωνάτες
- 500 γρ. γλυκοπατάτες κόκκινες ελληνικές, κομμένες σε χοντρά στικς
- 2 μικρά καρότα κομμένα σε μέτρια στικς
- 1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο) κομμένη σε στικς 1 εκ.
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 1 φλ. τσαγιού (240 ml) ζεστό ζωμό κότας ή νερό για το ψήσιμο
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο: Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον 30 λ πριν το χρησιμοποιήσετε. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλάτι, το πιπέρι, τη πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου και τα αποξηραμένα βότανα. Προσθέτετε το λάδι και ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
- Με χαρτί κουζίνας “στεγνώνετε” ταμποναριστά το κοτόπουλο απ όλες τις πλευρές και ρίχνετε στη κοιλιά του λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνετε, σταδιακά, το κοτόπουλο με το μείγμα βοτάνων και το αλείφετε με το χέρι σας σε όλες τις πλευρές του. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά.
- Για τα λαχανικά: Πλένετε τα λαχανικά, τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε κομμάτια όπως προαναφέρεται στη συνταγή και τα μεταφέρετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας το οποίο έχετε λαδώσει. Τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με το κύμινο, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας.
- Πάνω από το ταψί με τα λαχανικά τοποθετείτε μια σχάρα και στο κέντρο της σχάρας τοποθετείτε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα επάνω. Γεμίζετε τη κοιλιά του με το λεμόνι κομμένο στα 4 και με τα κλαδάκια δεντρολίβανου και θυμάρι.
- Ρίχνετε το 1 φλ. (240 ml) ζεστό ζωμό κότας ή νερό στο ταψί με τα λαχανικά και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1:30 ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθός του και το φούρνο σας). Κάθε 30 λ ψησίματος αλείφετε το κοτόπουλο από τα υγρά του ταψιού με τα λαχανικά. Αν σωθούν τα υγρά προσθέτετε 1/2 φλ. ζεστό νερό επιπλέον στα λαχανικά.
- Αν έχετε θερμόμετρο φαγητού ελέξτε το κοτόπουλο, από μέσα στο μπούτι του, και αν η θερμοκρασία του φτάσει στους 75 βαθμούς κελσίου το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Μην το παραψήσετε.
- Όταν ψηθεί το φαγητό σας, το ξεφουρνίζετε μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος το κοτόπουλο και γύρω του τοποθετείτε τα λαχανικά. Τα αφήνετε για 15-20 λ πριν κόψετε το κοτόπουλο μετά το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο θυμάρι και κλωνάρια δεντρολίβανου το κόβετε σε μερίδες. Χωριστά σερβίρετε και τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί με τα λαχανικά. Απολαύστε το νοστιμότερο κοτόπουλο που φάγατε ποτέ!
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Πηγή
20/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο ζουμερό και μυρωδάτο με λαχανικά στο φούρνο (Video)