Κοτόπουλο γιουβέτσι με λαχανικά και κριθαράκι ολικής στο φούρνο. Ένα πιάτο για να απολαύσετε το τέλειο, χορταστικό και υγιεινό γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι σας που σίγουρα θα λατρέψετε για την ευκολία και απλότητα της παρασκευής του και την εξαιρετική γεύση του. Μια συνταγή που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 4 μπούτια κοτόπουλου
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο (3+3 κ.σ. χωριστά)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. (15 γρ.) πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. τσαγιού (120 γρ.) λευκό κρασί
- 400 γρ. χυμό ντομάτας εμπορίου ή 2 μεγάλες φρέσκιες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 4 φλ. τσαγιού (1 λίτρο) ζωμό λαχανικών
- 500 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1¼ φλ. τσαγιού (150 γρ.) γραβιέρα τριμμένη
- ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Τοποθετείτε σε καθαρή επιφάνεια το κοτόπουλο και με ένα μαχαίρι διαχωρίζετε το κάθε μπούτι σε δύο κομμάτια δηλ. κοπανάκι και μηρό. Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την ζητήσετε από τον χασάπη σας και να τα πάρετε έτοιμα.
- Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (8-9). Λαδώνετε καλά το κοτόπουλο με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το τσιγαρίζετε στην καυτή κατσαρόλα προσθέτοντάς το αρχικά από την πλευρά της πέτσας. Μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και το αφαιρείτε προσωρινά από την κατσαρόλα.
- Προσθέτετε στη κατσαρόλα τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο, μειώνετε ελαφρώς τη φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τη πιπεριά Φλωρίνης και τα τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας συχνά, για τουλάχιστον για 3-4 λ. Μετά προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε για 1 λ επιπλέον.
- Επαναφέρετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, σβήνετε με το λευκό κρασί και το αφήνετε σχεδόν να εξατμιστεί. Μετά προσθέτετε τον χυμό τομάτας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (στο 4).
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 1½ ώρα. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετεσε πιατέλα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα με τους ζωμούς που βράζουν το κριθαράκι και το ανακατεύετε διαρκώς για 3-4 λ.
- Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το κριθαράκι μέσα σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, από πάνω τοποθετείτε το κοτόπουλο και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 10-15 λ περίπου ή μέχρι το κριθαράκι απορροφήσει τα υγρά του.
- Σε περίπτωση που απαιτηθούν και άλλα υγρά κατά την διάρκεια του ψησίματος, ανάλογα πόσο βρασμένο προτιμάτε κριθαράκι σας, προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό ή ζωμό. Διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο και σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό πασπαλισμένο με την τριμμένη γραβιέρα, γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή
10/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο γουβέτσι με λαχανικά και κριθαράκι ολικής