Κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, ξανθές και μαύρες σταφίδες με σάλτσα από πετιμέζι και γλυκό κρασί. Μια υπέροχη συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη για ένα πεντανόστιμο εορταστικό πιάτο !!!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο 1½ κιλό
- Για τη γέμιση:
- 1/2 κιλό μανιτάρια
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
- 1 φλ. του καφέ μαύρες σταφίδες
- 1 φλ. του καφέ ξανθές σταφίδες
- 1 φλ. του καφέ πετιμέζι
- 1 φλ. του καφέ γλυκό κρασί
- 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κοφτό μαραθόσπορο
- αλάτι
- Για το άλειμμα του κοτόπουλου:
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. θυμάρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ρίχνετε μέσα στο γουδί το μαραθόσπορο και τον κοπανάτε μέχρι να σπάσει και να βγάλει τα αρώματά του. Τον μαζεύετε μέσα σε ένα μικρό μπολ. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε.
- Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει απαλά. Ρίχνετε τα κομμένα μανιτάρια, τις μαύρες και τις ξανθιές σταφίδες και τον σπασμένο μαραθόσπορο. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τουλάχιστον για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια. Αλατίζετε ελαφρά και σβήνετε με το κρασί και το πετιμέζι.
Αφήνετε να πάρει βράση το φαγητό και μαγειρεύετε μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες και να πήξει η γέμιση. - Για το άλειμμα: Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε τη μουστάρδα, το μέλι, το λευκό κρασί, το θυμάρι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Αν βγεί λίγο πηκτός αραιώστε τον με λίγο νεράκι.
- Πλένετε το κοτόπουλο καλά, το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί και το αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά. Το γεμίζετε με την έτοιμη γέμιση και ή ράβετε την τρύπα με την ειδική βελόνα και τον σπάγκο ή για λόγους ευκολίας την βουλώνετε με ένα πράσινο μήλο.
- Με ένα πινέλο αλείφετε καλά το κοτόπουλο με το άλειμμά του. Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και το ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά σκεπασμένο με λαδόχαρτο. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και το αφήνετε να ροδοκοκκινίσει καλά για 20 λεπτά περίπου. Αν σας περίσσεψε άλειμμα στη μέση του ψησίματος ξαναλείφτε το κοτόπουλο. Όταν ψηθεί βγάλτε το μηλαράκι, μαζέψτε τη γέμιση σε ένα μπολ, κόψτε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε σε πιατέλα.
Καλά Χριστούγεννα
23/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, σταφίδες με σάλτσα από πετιμέζι και γλυκό κρασί