Μια πεντανόστιμη κοτόπιτα με μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο για να την απολαύσετε στο καθημερινό, και όχι μόνο, οικογενειακό τραπέζι σαν ορεκτικό ή ελαφρύ κυρίως γεύμα ή δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη για τη πιο λαχταριστή κοτόπιτα που έχετε δοκιμάσει!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο, 1600 γρ. περίπου, ολόκληρο
- 2 καρότα, κομμένα στα 2 ή στα 3
- 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
- 1 στικ σέλερι, κομμένο στα 2 ή στα 3
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το φύλλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- Για τη μπεσαμέλ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1½ ποτήρια νερού ζωμό όπου έβρασε το κοτόπουλο
- 2 ποτήρια νερού μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 2 φλ. τσαγιού, κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 2 λίτρα νερό και βάζετε το κοτόπουλο ολόκληρο μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλερι. Αλατίζετε ελαφρά και το βράζετε μέχρι σχεδόν να διαλυθεί. Το βγάζετε σε πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει.
- Σουρώνετε το ζωμό κρατάτε στην άκρη το 1½ ποτήρι και τον υπόλοιπο τον φυλάτε στο ψυγείο για να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές. Μόλις κρυώσει το κοτόπουλο αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκαλα και μετά μαζεύετε όλα τα ψαχνά του, τα ψιλοκόβετε και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
- Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και, μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να σκουρίνει ελαφρώς. Αδειάζετε μέσα το 1½ ποτήρι ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ.
- Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη μπεσαμέλ τα μανιτάρια ωμά, το τριμμένο κασέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγο αλάτι μετά από δοκιμή και ανακατεύετε καλά. Μετά προσθέτετε μέσα και το κοτόπουλο ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Για τα φύλλα και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε στη βάση τους 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά ένα ένα. Αδειάζετε τη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα με ένα πιρούνι.
- Γυρίζετε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων προς τα μέσα, επάνω στη γέμιση, και στρώνετε από πάνω άλλα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Κόβετε τα επάνω φύλλα της κοτόπιτας σε μερίδες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνετε με ένα ακόμα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.
- Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για να μην αρπάξει και να προλάβει να ψηθεί καλά από κάτω. Στα 40 λ ψησίματος αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ επιπλέον, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, την κόβετε σε μερίδες και τη σερβίρετε.
Πηγή
13/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο