Για 31 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα από κορωνοϊό αλλά και διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων στα 30 έτη, έκανε λόγο στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Είναι σαφές από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ πως το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά πολύ κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών του καλοκαιριού.
Η πορεία της πανδημίας όμως εμφανίζει μια εικόνα σταθεροποίησης κατά τις τελευταίες 2 εβδομάδες σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες ανέρχεται στα 3.220 κρούσματα ανά μέρα.
Σημαντικός είναι ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά και που αγγίζουν τις 90 χιλιάδες, με ιδιαίτερη αύξηση του αριθμού των rapid.
O δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, παρέμεινε σταθερός στην επικράτεια περίπου στο 3,5% αλλά όπως ήδη έχει ανακοινωθεί παρατηρείται ιδιαιτέρως υψηλός δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά κι άλλες τουριστικές περιοχές.
Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της πανδημίας στην χώρα μας σήμερα περιλαμβάνουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονη σημαντική επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες με συνεπακόλουθο την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες 2 εβδομάδες θα είναι καθοριστικές», τόνισε η γιατρός, κι αυτό διότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο.
«Αναμένουμε ότι μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιικού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε.
«Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε όλους, όσοι επιστρέφουν, να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο» συνόψισε η κα Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας πως αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, τουλάχιστον 7-10 μέρες στις επαφές τους, τόσο στην εργασία, όσο και στις κοινωνικές συναναστροφές και το σπίτι.
Η χρήση των γνωστών μέτρων προστασίας μπορεί να κάνει την διαφορά, εκτίμησε η ειδικός.
«Μπορεί να μειώσει την διασπορά» εξήγησε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως προτείνεται όσοι νέοι επιστρέφουν από τις διακοπές να αποφεύγουν να συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά κατά μια πενταετία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες κι έτσι σήμερα είναι στα 30 ετή.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25% τις τελευταίες εβδομάδες και 2.500 άτομα νοσηλεύονται σήμερα. Το 45% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός, χάρη στα εφόδια – όπως τα εμβόλια – και στη γνώση που έχουν αποκτηθεί.
Μόνο το 3,4% όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Παράλληλα ζήτησε από τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τους εφήβους ενώ υπενθύμισε πως οι εμβολιασμοί αυτοί στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.
Πηγή: skai.gr