Mε τα αποθέματα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τον κορωνοϊό να παραμένουν περιορισμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati εξέτασαν ποια κοινά υφάσματα του νοικοκυριού λειτουργούν καλύτερα για την κάλυψη του προσώπου.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, συγκριτικά με έναν αναπνευστήρα N95 (ειδικού τύπου μάσκα) ή μια χειρουργική μάσκα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η καλύτερη εναλλακτική θα μπορούσαν να είναι οι μάσκες από μετάξι. Οι μεταξωτές μάσκες προσώπου είναι άνετες, έχουν υψηλή διαπνοή και απωθούν την υγρασία, στοιχεία απόλυτα επιθυμητά στη μάχη κατά του αερομεταφερόμενου ιού SARS-CoV-2.
Το μετάξι περιέχει φυσικές αντιμικροβιακές, αντιβακτηριαδιακές και αντιϊκές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή του ιού, αναφέρει ο Patrick Guerra, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χαλκός, ειδικότερα, μπορεί να σκοτώσει ιούς και βακτήρια στην πρώτη επαφή κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο που οι μεταξοσκώληκες έχουν τη δική τους υπερδύναμη.
«Το μετάξι περιέχει χαλκό. Οι μεταξοσκώληκες τρώνε φύλλα μουριάς, ενσωματώνοντας έτσι στο μετάξι χαλκό από τη διατροφή τους», προσθέτει ο Δρ. Guerra.
Μαζί με τον αναπνευστήρα N95, πολλοί υγειονομικοί υπάλληλοι επιλέγουν να φορούν και χειρουργική μάσκα μαζί, καθώς το εξωτερικό αυτό κάλυμμα βοηθά στην παράταση της ζωής του αναπνευστήρα, διατηρώντας τον καθαρό. Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι το μετάξι μπορεί να είναι μια εξαιρετικά καλή επιλογή για αυτό το εξωτερικό κάλυμμα, καθώς αποδίδουν στον ίδιο βαθμό με τις χειρουργικές μάσκες, των οποίων τα αποθέματα μειώνονται επικίνδυνα.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν υφάσματα από βαμβάκι και πολυεστέρα μαζί με διάφορους τύπους μεταξιού για να δουν πόσο αποτελεσματικό είναι το καθένα στην απώθηση του νερού, το οποίο στο πείραμα αντιπροσώπευε τα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το μετάξι λειτουργούσε πολύ καλύτερα ως φράγμα υγρασίας από τον πολυεστέρα ή το βαμβάκι, τα οποία απορροφούν τα σταγονίδια νερού πολύ γρήγορα.
Η μελέτη κατέληξε ότι το μετάξι αποδίδει εξίσου αποτελεσματικά τις χειρουργικές μάσκες όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τους αναπνευστήρες, αλλά έχει τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα ότι μπορεί να πλυθεί και ότι απωθεί το νερό, παράγοντες που μπορούν να μεταφραστούν ως περαιτέρω ασφάλεια από τον κορωνοϊό για τον άνθρωπο που φορά τις μάσκες αυτές.
«Η τρέχουσα θεωρία υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής. Αν φοράμε μάσκα με στρώματα μεταξιού, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εισβολή και την απορρόφηση των σταγονιδίων αυτών. Πρόσφατη εργασία άλλων ερευνητών επίσης βρήκε ότι τα αυξανόμενα στρώματα μεταξιού βελτιώνουν την απόδοση της διήθησης, πράγμα που σημαίνει ότι το μεταξένιο ύφασμα, ειδικά σε πολλά στρώματα, μπορεί να απωθήσει και να φιλτράρει τα σταγονίδια», καταλήγει ο Δρ. Guerra.
Πηγή: ygeiamou.gr