Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά πράγματα για τα εμβόλια κορονοϊού από την Pfizer και τη Moderna είναι ότι και τα δύο βρέθηκαν να είναι 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου COVID-19 κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.
Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, όπως είπε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κανείς.
Ωστόσο, μια νέα ερευνητική έκθεση που πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Perspectives on Psychological Science αποκαλύπτει ότι υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και ενδεχομένως να βελτιώσει, έστω και λίγο, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και να μειώσει τη σοβαρότητα από τις πιθανές, προσωρινές παρενέργειες.
Κορονοϊός: Έντονη άσκηση και καλός ύπνος πριν κάνετε το εμβόλιο, για καλύτερα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τους ερευνητές στην εν λόγω μελέτη, η έντονη σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος τις δύο τελευταίες μέρες πριν κάνετε το εμβόλιο COVID-19, μπορεί να είναι ευεργετικά.
“Εκτός από τη φυσική επιβάρυνση της νόσου COVID-19, η πανδημία έχει εξίσου ανησυχητική παράμετρο στην ψυχική υγεία. Ο κορονοϊός προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, μεταξύ πολλών άλλων σχετικών προβλημάτων”, ανέφερε η Annelise Madison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.
“Η νέα μας μελέτη ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στο πώς οι συμπεριφορές υγείας και το συναισθηματικό στρες μπορούν να αλλάξουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει μια ανοσολογική απόκριση. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία από μόνη της θα μπορούσε να ενισχύσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου», είπε η ίδια.
Προσοχή: Οι ερευνητές ΔΕΝ υποστηρίζουν ότι ο ύπνος και η άσκηση θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19!
Ισχυρίζονται όμως ότι αυτές οι δύο δραστηριότητες θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπτύξει πλήρη ανοσοαπόκριση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν δημιουργεί ανοσία αμέσως, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες.
Το CDC σημειώνει:
Συνήθως απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να παράγει ο οργανισμός Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα μετά τον εμβολιασμό. Επομένως, είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί με τον κορονοϊό που προκαλεί την COVID-19 λίγο πριν ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να αρρωστήσει, επειδή το εμβόλιο δεν έχει προλάβει να δημιουργήσει προστασία.
Σε μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το άγχος και οι άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες ψυχικής υγείας μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ανταπόκριση του ατόμου σε ένα εμβόλιο.
Κορονοϊός: Τι γίνεται αν η ανοσοαπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο είναι εξασθενημένη
Μια δημοσίευση από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο αναφέρει ότι μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση μπορεί να προκαλέσει τρεις αντιδράσεις:
- παρεμβολή στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του παθογόνου παράγοντα
- πιο γρήγορη μείωση της προστασίας αντισωμάτων
- εντατικοποίηση των παρενεργειών από το εμβόλιο
Για τον λόγο αυτό η Madison προσθέτει ότι “οι ψυχολογικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο” και ότι είναι σημαντικό “να εντοπίσουμε αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο για κακή ανοσοαπόκριση και να παρέμβουν σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου”.
Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://www.cdc.gov, https://wexnermedical.osu.edu, https://bgr.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός Εμβόλιο Pfizer: Τι ελπιδοφόρο έδειξε έρευνα στην χώρα με το καλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού
Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα ενέσιμα εμφυτεύματα και τις πιθανές παρενέργειες στο εμβόλιο της Moderna
Κορονοϊός: Πώς φαίνεται στο στόμα και τι είναι η “γλώσσα COVID” που προκαλεί
Κορονοϊός: Τα 5 συμπτώματα που οι ασθενείς με μακρά COVID δεν μπορούν να ξεπεράσουν