Τις τελευταίες ημέρες μηνύματα διαμαρτυρίας από αγρότες σε όλη την Ελλάδα καταφθάνουν μαζικά στα γραφεία της Agrenda, κάτι που μαρτυρά τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην χώρα. Μπορεί η κακοπληρωμή της περασμένης εβδομάδας να ήταν η αφορμή για την κινητοποίηση αυτή, ωστόσο φαίνεται ότι τα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία αδιαφορεί μέχρι στιγμής η πολιτική ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι βαθύτερα.
Η κακοδιαχείριση στο σύστημα πληρωμών, όπου αλλαγές της τελευταίας στιγμής και επιπλοκές με διασταυρωτικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ, ή της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια σε μια κατ’επίφαση θωράκιση της διαδικασίας με οριζόντιες λύσεις, λειτούργησε σε βάρος των αγροτών. Εν τω μεταξύ το κλειστό μέχρι μια εβδομάδα σχεδόν μετά την πληρωμή της 26ης Οκτωβρίου σύστημα για τις διορθωτικές πράξεις αγροτών, επηρέασε και αυτό σημαντικά την έκβαση της κατανομής του τσεκ, κάτι όμως που κρατά πίσω τον προγραμματισμό των εκμεταλλεύσεων σε μια περίοδο κρίσιμων ανατιμήσεων.
Οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται σε μια διαδικασία προετοιμασίας για τις φθινοπωρινές σπορές και εφοδιασμού των κτηνοτροφικών μονάδων για τον επερχόμενο χειμώνα, με τις αιφνιδιαστικές περικοπές στην πληρωμή του τσεκ να μεταφράζονται σε στένεμα του προϋπολογισμού εκμεταλλεύσεων που έρχονται αντιμέτωπες με υψηλά κόστη εισροών, ακριβές ζωοτροφές και διπλασιασμό του λογαριασμού της ΔΕΗ. Όσο όλοι αναμένουν μια διορθωτική πληρωμή που θα αποκαταστήσει τις αδικίες της περασμένης εβδομάδας, οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα χρέη μεγεθύνονται, κάτι που ωθεί τους αγρότες σε μια πιο ενεργητική αντίδραση στην κυβερνητική απάθεια. Συγκεκριμένα, εν όψει των καλεσμάτων σε κινητοποιήσεις, ο υπουργός Λιβανός, επικαλείται την υποχρέωση να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και φόρουμ, καλώντας τους παραγωγούς σε συνάντηση… από βδομάδα.
Έτσι, με προορισμό την πλατεία Βάθη ξεκινούν το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου από το λιμάνι του Ηρακλείου στα Χανιά Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα επιδιώξουν να προσεγγίσουν τα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις κομμένες ενισχύσεις που έχουν προκαλέσει την οργή σύσσωμου του αγροτικού κόσμου της χώρας, όσο και για το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και το μπλέξιμο που υφίστανται εξαιτίας των δασικών χαρτών.
Οι Κρητικοί διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις προκαταβολές των επιδοτήσεων, τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο, όπως σημειώνουν, λόγω απόστασης, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Μαζί με τους Κρητικούς, στις 5 Νοεμβρίου θα διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή και οι παραγωγοί σταφίδας από την Πελοπόννησο, που ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης, όσο η φετινή τους παραγωγή παραμένει αδιάθετη και οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τους από το εμπόριο. Συγκεκριμένα ζητούν την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας και την παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε επιστολή της η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών, η συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε μόνο με την παρουσία εμπόρων και εκπροσώπων από εμπορικά επιμελητήρια, αφού όταν ζήτησαν να παρευρεθούν περισσότεροι εκπρόσωποι, η ηγεσία της Βάθη το αρνήθηκε. Από την άλλη, με δελτίο Τύπου το υπουργείο κάνει λόγο για ανυπόστατες αιτιάσεις.
Την σκυτάλη παίρνουν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, με αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές που έπληξαν έντονα φέτος την αγροτική παραγωγή της χώρας. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι, με το κείμενο-κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής να εστιάζει σε ζητήματα διαχείρισης. Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.
- Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που καλεί σε συνάντηση τους παραγωγούς την επόμενη εβδομάδα:
Νέα πρόσκληση Λιβανού σε αγρότες για διάλογο
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πάντα επιζητεί τον διάλογο με τους παραγωγούς.
Για το λόγο αυτό κι επειδή από στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο «Θεσσαλονίκη Summit 2021» και σε συνάντηση με την Διεπαγγελματική Φέτας, κάλεσε τους εκπροσώπους του Συντονιστικού για τη σταφίδα, συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών, επιμελητήρια και την Παναιγιάλειο σε συνάντηση σήμερα στην Αθήνα.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν αρκετοί παραγωγοί και εκπρόσωποι επιμελητηρίων. Ως εκ τούτου, οι αιτιάσεις της Συντονιστικής δεν έχουν βάση.
Στην ίδια λογική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τους εκπροσώπους του Συντονιστικού από την Κρήτη σε σύσκεψη για την Πέμπτη 4/11, πάντα με το σκεπτικό ότι υπάρχει ανελαστικό πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, όμως, απάντησαν αρνητικά.
Με δεδομένο ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ στη Λέσβο για τη συνδιάσκεψη της ΚΑΠ και ταυτόχρονα είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον απελευθέρωση της νήσου, ο κ. Λιβανός επαναλαμβάνει την πρόσκληση για διάλογο με τις Συντονιστικές Επιτροπές για την προσεχή Τρίτη. Ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί είναι πολλά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Τα προβλήματα όμως λύνονται μόνο με διάλογο. Όσοι τον αρνούνται είναι υπόλογοι στο σύνολο των αγροτών, καθώς δείχνουν ότι στόχος τους είναι η υπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης