Νηστίσιμα, νοστιμότατα κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά καλυμμένα με μια υπέροχη κρέμα λεμονιού για να απολαύσετε το απόλυτα γεύμα ή δείπνο ακόμα και τις μέρες της νηστείας. Μια απλή συνταγή για ένα νόστιμο, υγιεινό, εξαιρετικό πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου!
Υλικά συνταγής
- 16-20 χοντρά, μεσαίου μεγέθους, κολοκυθάκια
- 3 κ.σ. (45 γρ.) ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (250 γρ. περίπου), ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 300 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 λεμονιού το χυμό
- 2 κούπες (470 γρ.) νερό
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 15 μέτρια φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 3-4 κούπες (700 – 930 γρ.) ζωμό λαχανικών
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την κρέμα λεμονιού
- 3 κ.σ. (45 γρ.) ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. (35 γρ.) αλεύρι
- 2 κούπες (470 γρ.) ζωμό από το ταψί με τα κολοκυθάκια
- 1 λεμονιού τον χυμό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3-4 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κολοκυθάκια: Με ένα μαχαίρι κόβετε το μπροστινό κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και ελάχιστο από το πίσω μέρος (απλά για να αφαιρέσετε το μικρό κοτσανάκι). Με ένα εκπυρινωτή για μήλα αφαιρείτε προσεκτικά τη σάρκα από τα κολοκυθάκια. Ψιλοκόβετε τη σάρκα και την αφήνετε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6-8). Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε για 2–3 λ, προσέχοντας να μην πάρουν πολύ χρώμα. Μετά προσθέτετε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και μαγειρεύετε για άλλα 2 λ.
- Ρίχνετε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού και το νερό και αφήνετε για 5–7 λ, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αφαιρείτε το τηγάνι από το μάτι και προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί 30×40 εκ., τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν μέχρι τη μέση τα κολοκυθάκια .
- Με ένα μαχαιράκι τρυπάτε τη σάρκα από κάθε κολοκυθάκι 5–6 φορές. Κλείνετε πάρα πολύ καλά το ταψί με 5 – 6 κομμάτια αλουμινόχαρτου, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός. Σημείωση: Aυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δώσετε πολλή προσοχή, έτσι ώστε ακόμα κι όταν βάλετε το ταψί στο φούρνο να μη σκιστεί το αλουμινόχαρτο από τις πλαϊνές μπάρες του φούρνου. Ψήνετε για 50 λ.
- Για την κρέμα λεμονιού: Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να ενοποιηθούν τα δύο υλικά.
- Ρίχνετε το ζεστό ζωμό και ανακατεύετε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη, προσέχοντας να μην σας σβολιάσει. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε να ανακατεύετε πάντα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λ ή μέχρι να αρχίζει να πήζει.
- Μόλις η κρέμα σας είναι έτοιμη, την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ψιλοκομμένο μάραθο. Σερβίρετε τα κολοκυθάκια και τα περιχύνετε με την κρέμα λεμονιού.
Πηγή
16/04/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα λεμονιού νηστίσιμα