Το Πάσχα φτάνει και φυσικά δεν μπορεί να λείπει από το Πασχαλινό τραπέζι το πατροπαράδοτο κοκορέτσι. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για αυτό το παραδοσιακό αγαπημένο πασχαλινό φαγητό, για πεντανόστιμα κοκορετσάκια ψημένα στο φούρνο. Μια συνταγή για κοκορέτσι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κοκορέτσι που θα ψήνατε στη σχάρα. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αρνίσια συκωταριά
- 1 κιλό αρνίσιο έντερο
- 2 αρνίσιες μπόλιες, μικρές
- 2 λεμονιών το χυμό
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. θυμάρι ξερό
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
- θα χρειαστείτε
- 6 καλαμάκια για σουβλάκια μουλιασμένα για 1 ώρα μέσα σε νερό (για να μην καούν στις άκρες τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο φούρνο)
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε πολύ καλά εξωτερικά και εσωτερικά το έντερο, το μεταφέρετε σε ένα μπολ με νερό και με το χυμό από ενός λεμονιού και το αφήνετε για μια μέρα. Την επόμενη μέρα το σουρώνετε το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και το αφήνετε στην άκρη.
- Μέχρι να στραγγίξει το έντερο εσείς πλένετε τη συκωταριά την στεγνώνετε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και την κόβετε σε μικρά κυβάκια 5Χ5εκ. Είναι σημαντικό τα κομμάτια να είναι του ίδιου μεγέθους (δηλ. όλα 5 εκ.) για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Μεταφέρετε τα κομμάτια σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο, το θυμάρι, το χυμό από ένα λεμόνι, τη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο, τα ανακατεύετε με τα χέρια σας. Παίρνετε τα μουλιασμένα ξυλάκια για σουβλάκια και “περνάτε” (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, κ.λ.π.) τα κομμάτια της συκωταριάς σχετικά σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
- Στη συνέχεια ανοίγετε τις μπόλιες και τυλίγετε το κάθε κοκορέτσι με αυτές. Αμέσως μετά, παίρνετε το έντερο, κάνετε ένα μικρό κόμπο στο κάτω μέρος από το ξυλάκι και τυλίγετε σφιχτά το έντερο γύρω από τη συκωταριά. Την ίδια διαδικασία ακολουθείτε και για τα υπόλοιπα ξυλάκια.
- Στρώνετε το ταψί του φούρνου σας με λαδόκολλα, τοποθετείτε στη βάση του μια λαδωμένη σχάρα. Μεταφέρετε πάνω στη σχάρα τα κοκορετσάκια, τα αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και τυλίγετε καλά όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε τα κοκορέτσια σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω–κάτω για 50-55 λ περίπου. Μετά αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ περίπου ή μέχρι για να πάρουν χρώμα. Τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σαλάτα της αρεσκείας σας και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Πηγή
26/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοκορέτσι πεντανόστιμο στο φούρνο