Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να έχει διαβεβαιώσει τους βουλευτές που προέρχονται από περιοχές με αναφορά στο προϊόν ότι παρακολουθεί εδώ και καιρό την κατάσταση στην αγορά του βαμβακιού και δεν είναι αντίθετος με την ένταξη του προϊόντος ανάμεσα σ’ αυτά που έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τον κορωνοϊό.
Η βούληση του υπουργού έχει μεταφερθεί στις τοπικές κοινωνίες και η συζήτηση τώρα είναι ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει το θέμα το υπουργείο και εν τέλει ποιο θα είναι τελικά το όφελος για τους παραγωγούς.
Αρχικά εξετάσθηκαν, τόσο η ενίσχυση στο κιλό όσο και η ενίσχυση στο στρέμμα. Απ’ ότι φαίνεται μάλλον προκρίνεται η ενίσχυση στο στρέμμα, όπως έγινε με όλα τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι στο βαμβάκι υπάρχει ο κίνδυνος να επιδοτηθούν και φυτείες οι οποίες δεν είναι παραγωγικές και εγκαθίστανται -ως γνωστόν- για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την ανακοίνωση των αποφάσεων να αργεί, έτσι ώστε να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των παραδόσεων στα εκκοκκιστήρια και να είναι σαφή τα παραστατικά που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται αρμοδίως, θα ισχύσουν όλες παράμετροι που ισχύουν και για την συνδεδεμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να αποφευχθούν… περιττές δαπάνες.
Eιδική μέριμνα θα υπάρξει βεβαίως για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Ιανό, όπως ισχύει άλλωστε κάθε φορά για τις καλλιέργειες με μεγάλες ζημιές που δηλώνονται στον ΕΛΓΑ και δικαιολογούν ειδική μεταχείριση.
Οι πληροφορίες θέλουν το επίπεδο της ενίσχυσης να κινείται σε ανάλογα επίπεδα μ’ αυτά που επιλέχθηκαν για άλλες καλλιέργειες οι οποίες έχουν τύχει ενίσχυσης και να είναι πιο κοντά στο μοντέλο που ακολουθήθηκε για τις επιτραπέζιες ελιές, ακολουθώντας δηλαδή μια κλιμάκωση με βάση τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κάποιο όριο στα στρέμματα που θα στηριχθούν ανά παραγωγό.
Μ’ αυτή τη λογική οι ενημέρωση που έχει στη διάθεσή του το Agronews κάνει λόγο για μια ενίσχυση που θα ξεκινάει από τα 40 ευρώ το στέμμα και θα περιορίζεται στα 20 για τους μεγάλους καλλιεργητές, δηλαδή θα κινείται σε ένα μέσο όρο περί τα 30 ευρώ το στέμμα και με ανώτατο όριο τα 600 στρέμματα ανά παραγωγό.