Τουρκία: Ποινικές διώξεις σε άτομα που έκαναν δηλώσεις για την λίρα
Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας άσκησε ποινική δίωξη σε πάνω από 20 άτομα για υποτιθέμενες προσπάθειες χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας μέσα από «τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και [μέσω] των μέσων ενημέρωσης», εν μέσω της νομισματικής κρίσης που έχει εξαφανίσει κατά 35% την αξία της λίρας φέτος.
Συγκεκριμένα, η εποπτική αρχή υποστήριξε ότι στις αναρτήσεις τους, τα συγκεκριμένα άτομα προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Έτσι κατηγορούνται για παράβαση άρθρου του τραπεζικού νόμου που απαγορεύει τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δυσφημήσουν ή να βλάψουν τη φήμη μιας τράπεζας.
Ανάμεσα στα άτομα που καταγγέλονται για τις δηλώσεις τους για την τουρκική λίρα βρίσκονται δύο πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, δημοσιογράφοι και ένος οικονομολόγος. Η λίστα που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα από τη ρυθμιστική αρχή κατονομάζει 23 λογαριασμούς στο Twitter και τρία άτομα.
Sosyal medya ve yayın organları üzerinden kur hareketlerini manipüle etmeye yönelik paylaşımları dolayısıyla aşağıdaki Twitter hesapları ve kişiler hakkında Kurumumuz, Bankacılık Kanununun 74. maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunmuştur.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. pic.twitter.com/CvwvxWUPdJ
— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) (@BDDKResmi) December 27, 2021
Αναλυτικότερα, μεταξύ όσων στοχοποιήθηκαν με την καταγγελία της ρυθμιστικής αρχής είναι οι Ντουρμούς Γιλμάζ- ο οποίος ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας την περίοδο 2006-2011 και πλέον είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης- και Ρουστού Σαράτσογλου, πρώην επικεφαλής της νομισματικής αρχής, ο οικονομολόγος Γκιουλντέμ Αταμπάι, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπουρχανετίν Μπουλούτ και οι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης Εμίν Κάπα, Σελτσούκ Γκετσέρ και Σερέφ Ογκούζ.
Η κίνηση θα μπορούσε να «παγώσει» την κριτική για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά τα δικαστήρια για να φιμώσει τους επικριτές της και έχει κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο οικονομολόγος Γκιουλντέμ Αταμπάι, που γράφει για τον ιστότοπο Para Analiz, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επίσημα για την καταγγελία, αλλά υποπτεύεται ότι η κίνηση σχετίζεται με ανησυχίες που είχε εκφράσει για πιθανούς κινδύνους στο νέο μηχανισμό καταθέσεων. «Η καταγγελία χρησιμεύει ως απειλή για τους άλλους οικονομολόγους που εφιστούν επίσης την προσοχή στα λάθη πολιτικής της κυβέρνησης», είπε. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ να ενημερώνω τον κόσμο για αυτό που βλέπω, το οποίο βασίζεται στα μαθηματικά και την επιστήμη», διαβεβαίωσε.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στις 20 Δεκεμβρίου για να περιορίσει τις απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου εργαλείου καταθέσεων που προστατεύει τους καταθέτες από την υποτίμηση του νομίσματος. Η λίρα ανέκτησε ορισμένες από τις απώλειές της μετά τα μέτρα, ωστόσο, χθες έσπασε το ανοδικό σερί μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αποδολαριοποίηση των καταθέσεων.
naftemporiki.gr
Σχετικά