Δεν πάμε πουθενά χωρίς το κινητό μας. Έχει γίνει για όλους μας απαραίτητο. Τα αφήνουμε όπου να ‘ναι, τα ακουμπάμε με βρώμικα χέρια, μας πέφτουν κάτω. Δεν μας κάνει έκπληξη λοιπόν πως, σύμφωνα με μια νεα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, τα κινητά μας έχουν περισσότερα βακτήρια και από το κάθισμα μιας τουαλέτας.
Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Aberdeen στην Βρετανία, μελέτησαν 50 κινητά τηλέφωνα.
Αυτό που βρήκαν είναι πως το υψηλότερο ποσοστό βακτηρίων ανήκε στα κινητά που ήταν σε δερμάτινη θήκη, που λειτουργούσε και ως πορτοφόλι και έδειχνε 17 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.
Μια ακόμα έρευνα για εργαζόμενους σε γραφείο, βρήκε ότι δύο στους πέντε παίρνουν μαζί το κινητό στην τουαλέτα της δουλειάς τους. Η εταιρία Υγιεινής στην Τουαλέτα πήρε δείγματα από τα κινητά τους χρησιμοποιώντας μία συσκευή που φωτίζει τα ζωντανά μικρόβια όταν εμφανίζονται στην επιφάνεια.
Ένα κάθισμα τουαλέτας που έχει σκαναριστεί με τον ίδιο τρόπο, δείχνει 220 φωτεινά σημεία όπου συγκεντρώνονται τα βακτήρια, ενώ το μέσο κινητό τηλέφωνο είχε 1479. Ο Καθηγητής Χιου Πένινγκτον, καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν, είπε ότι «το να βρίσκεις μικρόβια στο κινητό σου είναι κάτι δεδομένο εφόσον έχεις καθημερινή σωματική επαφή μαζί του. Εφόσον μιλάμε για τα μικρόβια του ιδιοκτήτη του κινητού, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κάποια ασθένεια».
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα γίνονται τόσο βρώμικα επειδή οι άνθρωποι τα παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα και τα εκθέτουν στα αντίστοιχα μικρόβια του χώρου. Το 40% των ανθρώπων από μία έρευνα 2000 ατόμων, παραδέχτηκε ότι το παίρνει μαζί του αλλά μόλις το 20% καθάριζε το τηλέφωνο αφότου έφευγε από την τουαλέτα.
ΠΗΓΗ