Πεντανόστιμα, αφράτα και μυρωδάτα κεφτεδάκια σε λαχταριστή σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνες σερβιρισμένα με ριγκατόνι. Μια απλή συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ( ή μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 φλ. τσαγιού επιπλέον για το τηγάνισμα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στο ψιλό του τρίφτη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένη μαντζουράνα ή δυόσμο
- 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
- 1 αυγό
- 4-5 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 κοφτό κ.γ. ξύδι
- αλάτι πιπέρι
- Για τη σάλτσα
- 2 φλάσκες μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, ή ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. κέτσαπ
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι πιπέρι
- 1/2 φλ. τσαγιού τυρί (κεφαλοτύρι, πεκορίνο ή άλλο επιλογής σας) σε φλύδες ή τριμμένο
- Για το ζυμαρικό
- 350 γρ. ριγκατόνι
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ρίχνετε το κιμά, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια σας με ελάχιστο νερό, μέχρι να πετύχετε με αφράτο μείγμα που να πλάθετε εύκολα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Πλάθετε το μείγμα κιμά σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μπολ.
- Για τη σάλτσα: Βάζετε πάλι το τηγάνι με το λάδι που τηγανίσατε τα κεφτεδάκια στη φωτιά, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το κέτσαπ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1/3 φλ. νερό και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει.
- Εν τω μεταξύ σε μια φριτέζα τηγανίζετε τα κυβάκια μελιτζάνας μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Τα ρίχνετε μέσα στην έτοιμη σάλτσα μαζί με τα κεφτεδάκια, ανακατεύετε ανακινώντας κυκλικά το τηγάνι και τα σιγοβράζετε μέχρι να “πιουν” τη σάλτσα και ζεσταθούν καλά.
- Για το ζυμαρικό: Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό βράζετε το ριγκατόνι, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζετε και το σερβίρετε αμέσως τοποθετώντας από πάνω τα κεφτεδάκια με τις μελιτζάνες και τη σάλτσα τους. Τα πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και σερβίρετε.
Σημείωση: Αν η μελιτζάνα δεν είναι στην εποχή της και έχει μαύρους σπόρους, τις κόβετε σε κυβάκια, τοποθετείτε τα κυβάκια σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι και τα αφήνετε τουλάχιστον 30-40 λ να “ιδρώσουν” και βγάλουν τη “πικρίλα” τους. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό, τα στύβετε ελαφρώς μέσα στις παλάμες να φύγει το πολύ νερό και μετά τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
ΤΙΡ: Ετοιμάστε περισσότερη σάλτσα ντομάτας και όταν είναι έτοιμη, πριν προσθέσετε τις μελιτζάνες και τα κεφτεδάκια, περιχύνετε το βρασμένο ριγκατόνι με μερικές κουταλιές σάλτσα. Ανακατεύετε να καλυφθούν τα ριγκατόνι με τη σάλτσα και τα σερβίρετε σε σουπιέρα και χωριστά τα κεφτεδάκια με τις μελιτζάνες και τη σάλτσα τους.
10/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνας με ριγκατόνι