Πεντανόστιμα, ζουμερά Σουηδικά κεφτεδάκια με μια κρεμώδη, πλούσια και λαχταριστή σάλτσα! Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων φαγητό που θα γίνει το αγαπημένο όλης της οικογένειας για την υπέροχη γεύση του. Μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα νοστιμότατα κεφτεδάκια και σκέτα, χωρίς τη σάλτσα τους με πατατούλες τηγανιτές, ή μαζί με την φανταστική σάλτσα τους με πουρέ πατάτας ή ρύζι ή και ζυμαρικό επιλογής σας. Δοκιμάστε τα!
Υλικά συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια
- 450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 γρ. κιμάς χοιρινός
- 60 γρ. ψωμί χωρίς την κόρα του (περίπου 2 φέτες)
- 1/4 φλ. τσαγιού (60 ml) γάλα
- 2-3 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 φλ. τσαγιού (70 γραμμάρια) πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι
- 1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν
- 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 1 κοφτό κ.γ. μουστάρδα
- 1 μεγάλο αυγό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
- Για τη σάλτσα
- 1-2 κ.σ. βούτυρο (όσο απαιτηθεί -δείτε πιο κάτω στην εκτέλεση)
- 3 κ.σ. (24 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 φλ. τσαγιού (710 ml) ζωμό βοδινού ή ζωμό κότας
- 1/4 φλ. τσαγιού (60 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
- 1 κ.γ. Ελαφριά σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- ½-1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- ελάχιστο αλάτι μετά από δοκιμή
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Κόβετε το ψωμί σε μικρά κομμάτια, το ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε και το γάλα και το αφήνετε στην άκρη να μουλιάσει. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λιώνετε την 1 κ.σ. από το βούτυρο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το μαύρο πιπέρι, το μπαχάρι, τη σκόνη σκόρδου, το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο και τη μουστάρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς για 1/2 λ. Αδειάζετε όλο το μείγμα του τηγανιού σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει και σκουπίζετε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας για να είναι έτοιμο για το σοτάρισμα των κεφτέδων.
- Σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνετε και τους 2 ειδών κιμάδες, το ψωμί με το γάλα τους και το αυγό και τα ζυμώνετε πάρα πολύ καλά για ώρα ή τα χτυπάτε με το φτερό του μίξερ για να αναμιχθούν πλήρως.
- Μόλις χλιαρίνει το μείγμα κρεμμυδιών το προσθέτετε στο μείγμα κιμάδων, ρίχνετε αλάτι και συνεχίζετε το πολύ καλό ζύμωμα με το χέρι ή συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ για ακόμα 40-50 δευτερόλεπτα να ομογενοποιηθούν πλήρως όλα τα υλικά.
- Πλάθετε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια, 1½ κ.σ. μείγμα περίπου για κάθε ένα ώστε να έχετε περίπου 27-30 κεφτεδάκια ή λίγο μεγαλύτερα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν προτιμήσετε μεγαλύτερα κεφτεδάκια θα προσαρμόσετε ανάλογα το χρόνο μαγειρέματός τους.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 90 βαθμούς για να διατηρείτε εκεί ζεστά τα έτοιμα κεφτεδάκια όσο θα τηγανίζονται τα υπόλοιπα σε παρτίδες. Στρώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη.
- Στο τηγάνι που σοτάρετε το κρεμμύδι και το καθαρίσατε με απορροφητικό χαρτί, λιώνετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και τηγανίζετε σε παρτίδες τα κεφτεδάκια σας γυρίζοντάς τα κάθε λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν και ψηθούν μέχρι μέσα απ” όλες τις πλευρές για περίπου 8-10 λ περίπου (στο προτεινόμενο μέγεθος της 1½ κ.σ. μείγμα).
- Μεταφέρετε τα έτοιμα κεφτεδάκια στο ταψί και τα βάζετε στο φούρνο μέχρι να φτιάξετε την υπόλοιπη παρτίδα. Προσθέστε επιπλέον βούτυρο στο τηγάνι αν απαιτηθεί επιπλέον βούτυρο μέχρι να τηγανίσετε όλα τα κεφτεδάκια.
- Για τη σάλτσα: Αφού τηγανίσετε όλα τα κεφτεδάκια φτιάχνετε τη σάλτσα στο ίδιο τηγάνι. Ανάλογα με το πόσο βούτυρο έχει μείνε μέσα στο τηγάνι μετά το τηγάνισμα των κεφτέδων, αν χρειαστεί μπορείτε να αφαιρέσετε λίγο ή αντίθετα να προσθέσετε λίγο ακόμα βούτυρο, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα χρειαστείτε περίπου 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο στο τηγάνι.
- Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και στη συνέχεια πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα για περίπου 2 λ ή μέχρι να πάρουν ένα μέτρια ξανθό χρώμα. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά το ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήξει η σάλτσα.
- Μετά ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε για 1 λ περίπου ή μέχρι να πήξει τόσο η σάλτσα όσο να καλύπτει τα κεφτεδάκια και τέλος προσθέτετε την ελαφριά σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα, το ξύσμα λεμονιού και όσο αλάτι θέλετε μετά από δοκιμή και ανακατεύετε.
- Βγάζετε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο και τα βάζετε μέσα στη σάλτσα που έχετε αποσύρει από τη φωτιά. Τα σερβίρετε με συνοδευτικό επιλογής σας και τα γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή σας απόλαυση!
24/09/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κεφτεδάκια λαχταριστά με υπέροχη κρεμώδη σάλτσα