Κεφτέδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά. Μια άλλη εκδοχή του κλασικού μπακαλιάρου. Μια συνταγή για αφράτες και πολύ πολύ νόστιμες κεφτέδες με παστό μπακαλιάρο σερβιρισμένο με σκορδαλιά.
Υλικά συνταγής
- Για τους κεφτέδες:
- 500 γρ. μπακαλιάρο παστό
- 1 φλ. τσαγιού μπεσαμέλ σφιχτή [βλέπε συνταγή εδώ]
- 2 κρόκους αυγών
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- Για το πανάρισμα:
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
- αλεύρι
- φρυγανιά τριμμένη
- Για τη σκορδαλιά:
- 300 γρ. πατάτες βρασμένες ξεφλουδισμένες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κ.σ. ξίδι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το μπακαλιάρο: Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε σε μπολ με μπόλικο νερό να τον σκεπάζει. Τον αφήνετε να ξαλμυρίσει για 24-30 ώρες, αλλάζοντας 5-6 φορές το νερό σε αυτό το διάστημα. Μετά τις 24 ώρες τον δοκιμάζετε στο αλάτι και μετά ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι τον στραγγίζετε ή αλλάζετε το νερό του και τον αφήνετε να ξελμυριστεί επιπλέον.
- Στη συνέχεια τον στραγγίζετε, τον πιέζετε με τις παλάμες σας να φύγουν τα πολλά υγρά και μετά τον αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει τα υγρά του. Μετά τον “ξεψαχνίζετε” με τα χέρια ή τον ψιλοκόβετε σε μεγάλο μπολ και τον ζυμώνετε πιέζοντάς τον με τα χέρια σας.
- Για τους κεφτέδες: Χτυπάτε καλά τους κρόκους των αυγών και τους βάζετε στο μπολ με το ψάρι. Προσθέτετε τη μπεσαμέλ και το μαϊντανό και ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά να ενσωματωθούν. Αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτετε όση φρυγανιά απαιτείται και ανακατεύετε.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη το μείγμα και το αφήνετε για 30-40 λ στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Μετά πλάθετε το μείγμα σε κεφτέδες και τις απλώνετε σε δίσκο.
- Για το πανάρισμα: Βάζετε σε ένα μπολ αλεύρι, σε δεύτερο μπολ το αυγό χτυπημένο και σε τρίτο μπολ τη τριμμένη φρυγανιά. Αλευρώνετε πρώτα τους κεφτέδες, μετά τις περνάτε από το χτυπημένο αυγό και τέλος από τη τριμμένη φρυγανιά φροντίζοντας να καλύπτονται πλήρως με το κάθε ένα από τα 3 υλικά.
- Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι ή φριτέζα και μόλις κάψει τηγανίζετε τους κεφτέδες από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Για τη σκορδαλιά: Σε ένα μπολ βάζετε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνετε σε ξύλινο γουδί. Προσθέτετε το αλάτι και το σκόρδο και τα δουλεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε εναλλάξ το λάδι με το ξίδι και το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
- Σερβίρετε τους κεφτέδες μπακαλιάρου ζεστές, συνοδεύοντας με λίγη σκορδαλιά πατάτας.
Photo
23/03/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κεφτέδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά