Πεντανόστιμο, λαχταριστό κατσικάκι με πατατούλες και καρότα στη γάστρα. Μια απλή, πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, με λίγα και απλά υλικά, για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που θα απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας στο γιορτινό τραπέζι σας αλλά και η οικογένειά σας στο Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
- 2½ κ. κιλά κατσικάκι (μπούτι ή/και χεράκι, με σπάσιμο στα κόκαλα
- 2-2½ κιλά πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες και κατόπιν στη μέση
- 3 μέτρια καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες, ή σε χοντρά στικς
- 5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια στα τέσσερα
- 2 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.σ. θρούμπι ή δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 2-3 λεμονιών το χυμό
- 2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Ντιζόν)
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας το κρέας. Κόβετε τα μισά σκόρδα σε σφήνες και τα αλατοπιπερώνετε σε ένα μπολάκι. Λαδώνετε ελαφρά το κρέας, το αλατοπιπερώνετε καλά και το πασπαλίζετε με 1 κ.σ. ρίγανη και το θρούμπι ή το δεντρολίβανο.
- Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια στα 4 και τα απλώνετε σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα και πάνω στα κρεμμύδια τοποθετείτε το κατσικάκι. Με μυτερό ένα μαχαιράκι κάνετε μικρές σχισμές στο κρέας κατά διαστήματα και μπήγετε μέσα σφήνες σκόρδου. Το περιχύνετε με 2-3 κ.σ. με ελαιόλαδο και με το μισό λεμόνι.
- Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τα καρότα και τα μεταφέρετε όλα σε μεγάλο μπολ. Τα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την υπόλοιπη ρίγανη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και τα τοποθετείτε στη γάστρα γύρω από το κρέας τοποθετώντας ανάμεσά τους τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση.
- Περιχύνετε το φαγητό με όσο ελαιόλαδο απέμεινε, κλείνουμε τη γάστρα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα. Το βγάζετε για λίγο από το φούρνο για να γυρίσετε από την άλλη πλευρά το κρέας και να ανακατέψετε προσεκτικά τις πατάτες.
- Στη συνέχεια το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο 30 λ ακόμη ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Κατόπιν αφαιρείτε το καπάκι της γάστρας, αλείφετε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και το περιχύνετε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του.
- Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-25 λ επιπλέον ή μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας. Η ώρα του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το κρέας, την ηλικία και το σίτεμά του. Δοκιμάστε αν ξεκολλάει από το κόκκαλο αλλά μην το αφήσετε να παραψηθεί και να στεγνώσει. Κανονικά δεν προσθέτουμε υγρά, αλλά αν χρειαστεί, βάζετε 2-3 κ.σ. νερό προς το τέλος του ψησίματος.
Tip: Το ίδιο φαγητό γίνεται και με αρνάκι μόνο που σε αυτή τη περίπτωση θα μειώσετε λίγο το ελαιόλαδο.
Προσαρμοσμένο από Πηγή
16/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κατσικάκι με πατάτες και καρότα στη γάστρα